Un eveniment deosebit a fost găzduit joi seara de Universitatea ”Babeş-Bolyai”, extensia Sighetu Marmaţiei. Într-o ambianţă specifică maramureşeană, studenţii şi masteranzii sigheteni, alături de alţi invitaţi speciali şi sigheteni dornici să trăiască obieceiurile vechi din Maramureş au sărbătorit Lăsatul secului. Evenimentul a fost la prima ediție. Mai multe ansambluri din zona Maramureșului, dar și din Cluj au pus în scenă timp de câteva ore cântece tradiționale maramureșene.
Zeci de studenți și masteranzi îmbăcați în costume populare au reînviat tradițiile maramureșene specifice acestei perioade. Lasatul secului se ține înainte de începerea postului Paștelui, fiind ultima zi în care maramureșenii pot să mănânce de dulce și să sărbătorească, până după săbătorile pascale. Directorul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, extensia Sighetu Marmaţiei, a fost surprins de numărul mare de oameni care au răspuns invitației de a participa la petrecerea de Lăsatul secului.
“Suntem încă la început, este exact ceea ce am vizualizat înainte de a se întâmpla. Încă așteptăm să vină oameni obișnuiți din satele Maramureșului, nu doar ansambluri folclorice, să petreacă alături de noi într-o zi frumoasă de primăvară. Eu cred că lumea se distrează și treptat o să se pună toată lumea în mișcare. Studenții întotdeauna sunt încântați când organizăm evenimente și ei le trăiesc din plin și sunt necesare pentru viața comunității, nu numai pentru a universității. Oamenii din Maramureș și din Sighetu Marmației au nevoie de asemenea petreceri la care să simtă împreună Maramureșul”, a arătat Marin Ilieș, directorul Universităţii ”Babeş-Bolyai”, extensia Sighetu Marmaţiei.
Cel care a lansat ideea acestui eveniment a fost Nicolae Hodor, fostul director al Universităţii ”Babeş-Bolyai”, extensia Sighetu Marmaţiei, care, în cadrul Asociației Maramureșenilor din Cluj, a organizat mai multe petreceri cu specific maramureșean. Acesta a dorit ca o astfel de petrecere să fie organizată și pentru maramureșeni.
„Ideea ne-a venit pentru că de 23 de ani, la Cluj-Napoca, în cadrul Asociației Maramureșenilor din Cluj, organizăm foarte multe activități și de câțiva ani și aici la Facultatea de Geografie a Universității Babeş-Bolyai, extensia Sighetu Marmației, s-au organizat diferite activități. Noi avem în 12 martie Lasatul secului la Cluj și am zis să îl facem întâi aici. Până acum sunt foarte mulțumit de ceea ce a ieșit, lumea se distrează și se simte bine, se vede joc, se văd horile maramureșene, ne bucurăm că a venit atâta lume. Sunt foarte multe grupuri din diferite sate, sunt și de peste Tisa și ne bucurăm că au venit, sperăm ca la următoarele ediții să fie și mai multă lume”, a spus Nicolae Hodor, fost director al Universităţii ”Babeş-Bolyai”, extensia Sighetu Marmaţiei.
La evenimentul organizat de Universitatea ”Babeş-Bolyai”, extensia Sighetu Marmaţiei, au fost prezenți și primarul municipiului, Ovidiu Nemeș, candidatul PNL la Primăria Sighet, Alexandru Oros, reprezentanți ai Consiliului local, dar și sigheteni care au vrut să trăiască obiceiurile vechi din Maramureș.
Timp de câteva ore, curtea universității a răsunat de cântece maramureșene și s-au încins hore.
Nu doar studenții și masternazii universității au participat la acest eveniment, ci și foști studenți, studenți din Cluj sau profesori din Bucovina.
„Mi se pare foarte interesant, mă bucur că a reușit să ajungă așa multă lume și că sunt îmbrăcați în port popular, mi se pare că este o atmosferă foarte frumoasă. Eu zic că tinerii, măcar o mică parte, apreciază tradițiile și muzica populară, după cum se vede, și jocul și voia bună”,a arătat Romina Vîrsta, absolventă a Universității ”Babeș-Bolyai”.
“Mi se pare foarte inspirat acest eveniment, am venit special pentru acest eveniment și reprezintă Maramureșul”, a precizat Ionela Mândrescu, asistent de cercetare Universitatea ”Babeş-Bolyai”, Bucovina.
“Este o experiență deosebită, nu este prima dată când ajungem aici și am vrut să vedem spectacolul ăsta pentru a face ceva similar și în Bucovina. Deseigur o să le povestim despre costumele foarte frumoase ale maramureșenilor și muzica deosebită de aici și oamenii foarte calzi”, a arătat Marcel Mândrescu, conferențiar la Universitatea ”Babeş-Bolyai”, Bucovina.
O petrecere similară de Lăsatul secului va avea loc și în Cluj, în data de 12 martie, la care sunt invitate mai multe ansambluri de peste Tisa, precum și Ștefan și Andrei Petreuș.
Lasa un raspuns