19 locatari de pe străzile Iuliu Maniu şi Bradului din Sighet se plâng că de mai bine de trei ani nu îşi mai găsesc liniştea. Zi şi noapte, spun ei, sunt nevoiţi să suporte zgomotul produs de două localuri situate în vecinătate. Au înaintat numeroase plângeri la Poliţie, iar săptămâna trecută, în şedinţa ordinară de Consiliu Local, doi dintre locuitorii zonei au apelat încă o dată la autorităţile locale.
„Liniştea, siguranţa, libertatea şi sănătatea noastră sunt tulburate în fiecare zi şi noapte, ne simţim în pericol şi ameninţaţi de diferiţi indivizi care frecventează barurile club de noapte, fast-food-urile din vecini. Aceste baruri sunt deschise până la orele 3-4 dimineaţa. În baruri e muzică şi gălăgie de nesuportat, iar pe stradă plin de maşini, care vin şi pleacă, muzica răsună în boxe şi numai de odihnă nu poate fi vorba”, a declarat Ioan Bancoş, locatar din apropierea localurilor.
Pe lângă toate acestea, acuzaţiile sunt nu doar de tulburare a liniştii publice, ci şi de distrugere.
„Aceşti indivizi distrug tot ce găsesc în cale: cutiile de la ceasurile de gaz, ceasurile electrice, cutiile poştale, burlanele de scurgere a apei de pe clădiri, coşurile de gunoi”, a adăugat Ioan Bancoş.
Oamenii spun că au făcut nenumărate plângeri, dar că nu s-au luat măsuri.
„Plângeri am mai făcut în ultimii trei ani, de când funcţionează aceste cluburi de noapte, dar nu s-au luat măsurile legale decât o singură dată, la sfârşitul anului 2010, când s-a închis unul dintre localuri pe circa 10-15 zile, după care să se deschidă cu un program până la ora 03:00”, a adăugat Ioan Bancoş.
Locuitorii zonei vor mai multe măsuri.
„Noi cerem program de funcţionare între orele 08:00 – 22:00, antifonarea localurilor, muzică ambientală”, a precizat acesta.
În sală s-a aflat şi Vasile Drăguş, şeful Poliţiei Locale Sighet, care i-a lămurit în ceea ce priveşte felul în care organele legii pot acţiona.
„Pentru a putea funcţiona după orele 22:00, aceste unităţi aveau nevoie de nişte planuri de pază, aprobate de către Poliţia Municipală. În acele planuri de bază sunt impuse anumite măsuri cu privire la supraveghere, anumite aspecte legate de ordine publică, în funcţie de care li se stabileşte programul de funcţionare. Sunt două dosare la Poliţie, unul de ordin penal pentru unul dintre administratori, iar celălalt ce vizează reglementarea acestei probleme legate de ordinea publică după orele 22:00”, a declarat Vasile Drăguş, şeful Poliţiei Locale Sighet.
Daniela Oniţa Ivaşcu, consilier local, a explicat că pentru cele reclamate Consiliul Local nu poate lua măsuri, întrucât nu e de competenţa aleşilor locali, ci de cea a Poliţiei.
„Oricât de mare bunăvoinţă am avea, nu putem în cadrul Consiliului Local, pentru că ne-am depăşi atribuţiile, să luăm în calcul varianta închiderii acestor localuri”, a declarat Daniela Oniţa Ivaşcu, consilier local.
Un alt consilier a dat asigurări că se va face ceva în această privinţă.
„Putem să atenţionăm organele de drept şi să luăm act, iar prin postura noastră, prin ceea ce noi spunem aici, vă promitem, eu cel puţin o să mă implic şi vreau ca neapărat pe această stradă să fie linişte”, a dat asigurări Diana Pozman, consilier local.
Administratorii celor două localuri contestă acuzele care li se aduc.
„Legat de acest program, că nu-l respectăm, să ştiţi că noi putem ţine deschis localul până la ora 03:00 noaptea. Avem autorizaţie de funcţionare, ne-am dotat pub-ul astfel încât să putem să respectăm toate normativele din Hotărârea de Consiliu şi trebuie să ştiţi că avem autorizaţie de a funcţiona până la 03:00 dimineaţa. Noi preponderent ţinem deschis abia până la ora 01:00, abia joi, vineri şi sâmbătă până la ora 03:00 şi nicidecum după această oră nu mai lăsăm clienţii să intre”, a declarat pentru maramedia.ro Sebastian Muller, administratorul unuia dintre localuri.
Acelaşi lucru îl susţine şi administratorul celuilalt local.
„Conform autorizaţiei de funcţionare, programul nostru este de luni până joi până la ora 01:00, iar în weekend, vineri şi sâmbătă până la ora 03:00 dimineaţa. Duminica nu e deschis până la această oră pentru că de obicei lumea se pregăteşte de o săptămână de lucru”, a precizat administratorul celuilalt local, Levente Elek Borlean.
Legat de antifonarea încăperilor, administratorii celor două localuri spun că acest lucru l-au făcut deja.
„În urmă cu un an şi jumătate când am făcut renovările chiar asta am făcut, am antifonat pereţii şi mai mult decât atât am asigurat ca toate uşile şi geamurile care bat spre exterior au sistem de autoînchidere. Ele de fiecare dată se închid după fiecare client care iese afară”, susţine Sebastian Muller.
„S-au investit nişte bani, inclusiv pentru izolaţia fonică, pereţii fiind între 60 şi 90 cm pentru că este casă veche de piatră, nu cred că se aude zgomotul chiar aşa precum spun vecinii”, susţine Levente Elek Borlean.
Tulburarea liniştii publice în perimetrul localurilor este şi ea asigurată prin firme de pază.
„Avem şi pază specializată pe care o plătim ca să asigure şi paza în exterior în cazul în care cine ştie ce se mai poate întâmpla şi de asemenea avem şi monitorizare video care asigură exact acest lucru”, a precizat Sebastian Muller.
„Ceea ce se întâmplă în exterior la 50 de metri înainte şi după asta nu mă poate privi pe mine”, declară Levente Elek Borlean.
Aşadar cei deranjaţi de prezenţa acestor localuri pe străzile lor vor mai trebui să suporte zgomotul de care se plâng pentru că, din câte se pare, totul funcţionează legal. Li s-a sugerat ca în cazul în care observă nereguli privind ordinea şi liniştea publică să anunţe Poliţia, mai mult decât atât nimeni nu poate face nimic.
Lasa un raspuns