REPORTAJUL ZILEI: Lecție deschisă la spital de Ziua Mondială a Sănătății

REPORTAJUL ZILEI: Lecție deschisă la spital de Ziua Mondială a Sănătății

Câteva sute de persoane au răspuns astăzi invitației de a participa la lecția deschisă de salvare a victimelor unui accident rutier organizată la Spitalul Municipal Sighet. Acțiunea a fost organizată pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății, iar cei prezenți au avut ocazia să vadă cum acționează medicii din Compartimentul de Primire Urgenţe, precum şi personalul medical din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă în situațiile de urgență.
Prin acest exercițiu reprezentanții Spitalului Municipal Sighet și-au dorit ca oamenii să vadă direct modul în care se intervine în situații critice.
„Vă mulțumesc că sunteți alături de noi în ziua în care încercăm pentru voi și nu numai să organizăm o simulare a unui accident, nedorit aș spune eu, cu mai multe victime. Astăzi celebrăm sistemul de sănătate din toată lumea, nu numai din Sighet, și cu această ocazie vreau să le mulțumesc cadrelor medicale din Spitalul Sighet care sunt o echipă de profesioniști și care lucrează pentru binele comunității și cu ajutorul carora îngrijim acest oraș”, a arătat Alexandru Oros, managerul Spitalului Municipal Sighet.
„În acest an se subliniază importanța și riscul diabetului. Diabetul care este o boală pe care trebuie să o conștientizăm, dar prin exemplul și prin ceea ce astăzi cei de la Spitalul Municipal ne vor arăta ca și acțiune a lor sper că fiecare vom învăța câte ceva. Vreau să închei urând la mulți ani cadrelor medicale și să le mulțumesc pentru activitatea pe care o au în spitalul din Sighetu Marmației. Am încercat în toți acești ani să stăm aproape de Spitalul Municipal, să asigurăm resursele necesare astfel ca noi, părinții și bunicii noștri să avem parte de servicii medicale de calitate, eu sper ca pas cu pas în Sighetu Marmției să avem parte de servicii medicale la standarde europene și aș vrea să închei cu un salut care astăzi este la locul lui: Sănătate!”, a spus Ovidiu Nemeș, primarul municipiului Sighetu Marmației.
Sutele de sigheteni au văzut pas cu pas cum se procedează după producerea unui accident rutier.
Victimele accidentului rutier simulat astăzi au fost evaluate pas cu pas și le-au fost acordate toate îngrijirile medicale care sunt necesare în astfel de situații. În timpul în care medicii au acordat primul ajutor victimelor, Sorin Dulugea, șeful Serviciului de Ambulanță Sighet, a explicat ce se întâmplă. După ce a fost acordat primul ajutor, victimele au fost transportate la Compartimentul de Primiri Urgențe.
Pe parcursul evaluării pacienților, șefa CPU le-a prezentat sighetenilor câteva noțiuni de bază după care se face evaluarea stării pacientului în momentul în care ajunge în Compartimentul de Primire Urgențe.
Evenimentul aflat la prima ediție a fost un succes, câteva sute de persoane fiind prezente la simularea organizată în cadrul Spitalului Municipal Sighet.
„Azi a fost ziua noastră, a sănătății, a celor care lucrează în sistemul de sănătate publică și nu numai, a fost Ziua Mondială a Sănătății, o zi pe care am sărbătorit-o în felul nostru pentru oraș, pentru spital, pentru ambulanță. Împreună cu ambulanța am arătat ce se poate întâmpla și felul în care noi intervenim în cazul unui accident cu mai multe victime. Au fost prezentate simptomologiile, diagnosticele, a fost o întreagă reprezentație și oamenii au înțeles ce trebuie făcut în cazul unui accident de circulație dar mai ales ce nu trebuie făcut în acest caz. Ne bucurăm să fi avut atâția oameni alături de noi, au fost mulți copii, tineri care au asitsta și care au celebrta această zi care pentru noi are o însemnătate foarte mare”, a spus Alexandru Oros, managerul Spitalului Municipal Sighet.
Ideea organizării acestui eveniment a venit pe fondul numărului mare al accidentelor rutiere din ultimii ani.
„Astăzi aproape fiecare familie are o mașină, circulația se intensifică de la o zi la alta, accidentele sunt inevitabile și foarte mulți dintre noi am trecut prin această traumă sau am fost martorii unui accident și m-am gândit că foarte multe victime ajung la noi și sunt tratate sau sunt cazuri tragice la care dacă se intervine mult mai repede se poate salva o viață, m-am gândit mult la asta și am zis că poate cu titlu educativ ar trebui să organizăm un asemena eveniment și noi”, a adăugat managerul Spitalului Municipal Sigher Alexandru Oros.
Șeful Serviciului de Ambulanță a prezentat care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze cei care sunt martorii unui accident rutier pentru ca Serviciul de Ambulanță să poată înterveni în cel mai scurt timp.
„Primul lucru pe care trebuie să îl facă este să sune la 112, să anunțe existența accidentului, să nu se agite chiar dacă victimele sunt rănite grav. Agitația lor, înjurăturile și nervii pe care îi au sunt în defavoarea victimelor, duc la necunoașterea noastră a punctelor de reper și trebuie să înțeleagă că întrebările operatorilor sunt o protecție a noastră față de cei care fac apeluri nejustificate sau apeluri care sunt false, pentru că ne confruntăm de multe ori cu astfel de apeluri și ne deplasăm la zeci de km să asigurăm asistență medicală pentru gravide,accidente și când ajungi acolo nu există nimeni sau persoane care spun că a fost o farsă. Nu trebuie să se enerveze dacă operatorii cer mai multe detalii și să răspundă exact întrebărilor care le sunt puse”, a declarat Sorin Dulugea, șeful Serviciului de Ambulanță Sighet.
Cei prezenți au fost încântați de demonstrația medicilor și sunt convinși că informațiile acumulate astăzi îi vor ajuta în viitor.
„Nu am mai participat la așa o demonstrație, deci mi-a plăcut. Mi se pare interesant să lucrezi cu oameni și să salvezi vieți și să știi că ai salvat o viață. De exemplu atunci când voi fi de față la un accident poate aș putea să fac ce am văzut, chiar dacă copii nu prea pot ajuta, adulții pot face asta”, a spus o elevă.
Exercițiile puse în practică de medicii din cadrul Spitalului Municipal Sighet au fost urmărite minute în șir de cei prezenți care au vrut să vadă care este traseul pe care îl urmează o victimă de accident rutier, dar și care este efortul depus de medici pentru a o slava. La eveniment au participat zeci de elevi, cadre didactice, dar și sigheteni care au vrut să marcheze această zi împreună cu cadrele medicale.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.