REPORTAJUL ZILEI: Irlandezul Peter Hurley promovează Maramureşul prin diferite proiecte

REPORTAJUL ZILEI: Irlandezul Peter Hurley promovează Maramureşul prin diferite proiecte

 Turismul din zona Maramureşului este promovat intens de către un irlandez. Acesta a ajuns să le spună acestor locuri „acasă” după ce s-a îndrăgostit de meleagurile pitoreşti, tradiţia şi portul moroşenesc. Peter Hurley s-a implicat activ în organizarea unor acţiuni culturale în comuna Săpânţa. A devenit în timp un prieten cultural al Maramureşului şi are planuri măreţe şi pe viitor, tot pe aceste meleaguri. 

Peter Hurley este din Irlanda dar locuieşte de 22 de ani în România. Şi de 7 ani derulează un proiect cultural de conştientizare publică aici, în Maramureş. 
„Cred în ceva care poate să fie reprezentat de acest obiect. Dacă ăsta e satul românesc, stă pe trei picioare: unul spiritual, educaţional (biserică, şcoală), al doilea – cel administrativ (UAT-uri, Consiliul Judeţean), şi al treilea, care lipseşte, este economia, economia satului propriu”, e de părere Peter Hurley.
Peter Hurley spune că este unul dintre cei care încearcă să pună umărul la construirea economiei în satul tradiţional, pentru a se asigura pe viitor stabilitate în fiecare sat. De asemenea, irlandezul încurajează şi turismul. A trimis deja scrisori primăriilor din Ţara Maramureşului, propunându-le organizarea de şezători locale. 
„Am trimis deja o scrisoare către fiecare UAT din Ţara Maramureşului, cerând dacă doriţi să intraţi în acest proiect de promovare care va fi în perioada 15-21 august, în Ţara Maramureşului, dar poate să fie extins şi în alte ţări – Lăpuşului, Chioarului, Codrului. Dar pentru Ţara Maramureşului am trimis o invitaţie către fiecare primărie, zicându-le, dacă vreţi să intraţi în acest proiect, să deschideţi ladă de zestre locală în satul vostru, într-un microeveniment, fără scenă, fără microfon, un fel de şezătoare locală, putem să îl facem”, mai precizează Hurley.
Tot pentru luna august, Peter Hurley ar vrea să organizeze şcoala de vară Moş Pupăză, un proiect inspirat din Irlanda. 
„Şcoala de vară Moş Pupăză este un proiect similar unei şcoli de vară din Irlanda la care am fost de 3 sau 4 ori, 10 zile în 2011 şi directorul şcolii a venit şi în Maramureş în 2011 şi continuăm astăzi cu o şcoală de vară Moş Pupăză în Valea Stejarului, familia şi prietenii toţi sunt de acord cu ea. Va fi tot în perioada asta, 15-21 august”, mai spune Peter Hurley. 
Irlandezul a pus ochii şi pe un loc din comuna Bârsana unde s-ar putea organiza evenimente culturale care să strângă spectatori din toată lumea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.