Fotografia este şi va rămâne în timp un document etnografic. Pentru a păstra cât mai mult din valorile româneşti, instituţiile şi asociaţiile din domeniul culturii organizează concursuri naţionale sau tabere de fotografie pentru a arăta lumii impresii, trăiri sau evenimente. În acest sens, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj în parteneriat cu Asociaţia Art Image, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” au vernisat astăzi o expoziţie cu fotografii alese în urma unui concurs naţional.
La ediția a XII-a a expoziţiei–concurs naţional, care a avut primul vernisaj la Cluj-Napoca, în luna noiembrie a anului trecut, au fost selectate 160 de fotografii, trimise de 40 de fotografi pasionaţi de frumuseţile României. Odată cu trecerea timpului, fotografia şi-a intrat în drepturi, fiind folosită în cercetarea ştiinţăfică şi apoi pe scară largă, de către cei care au dorit să înveţe tainele ei, explică organizatorii.
„Eu cred că trebuie să remarcăm înainte de orice că fotografia – document etnografic are un rol deosebit de important în ceea ce înseamnă cercetarea de natură antropologică. Şi nu de acum, nu e o modă, fotografia încă de undeva de la finalul secolului al XIX-lea a reprezentat un instrument extraordinar de investigaţie în acest domeniu, al antropologiei vizuale, al etnografiei”, susţine directorul CJCPCT Maramureş, Ştefan Mariş.
Dacă în urmă cu 12 ani erau greu de găsit fotografi dornici să străbată uliţele satelor, în ultimii ani foarte mulţi tineri fotografi au început să aprecieze unicitatea culturii tradiţionale, au mai remarcat organizatorii.
„Fotografia, document etnografic este un concurs naţional. Expoziţia de faţă corespunde ediţiei a XII-a. În ultimii 10 ani, am venit cu fiecare ediţie al dumneavoastră. Este o selecţie din cauza dimensiunii sălii. Din cele 400 de fotografii primite am selectat 130 şi aproximativ 70 care rulează în filmul secţiunii speciale. Tema secţiunii speciale a ediţiei a XII este – simboluri”, a spus consultantul artistic Adriana Andrei.
În cadrul vernisajului au fost prezentate două albume editate de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în anul 2015, cu cofinanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional: „11 fotografia-document etnografic” şi „Crâmpeie de vecinicie”.
„Acest album este unul aniversar. Se numeşte 11 pentru că se referă la primele 11 ediţii ale concursului noastru şi reuneşte toate fotografiile câştigătoare din fiecare an. Din 2004 când noi am iniţiat concursul şi până inclusiv în 2014”, a menţionat Consuela Jucan.
Ideea fotografiei drept document etnografic este susţinută şi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, care în prezent se pregăteşte pentru organizarea unei tabere internaţionale de fotografie, în Maramureş.
„Şi noi ne mândrim cu proiectul nostru Fotoetnografica, şi noi vom începe nu peste mult timp o tabără internaţională Fotoetnografica. Vom aveam nişte artişti fotografi de primă mână extrem de importanţi din Ungaria, Polonia, Austria şi România şi încercăm să arătăm publicului că un model cultural trebuie să cuprindă şi aceste imagini, document etnografic”, a mai spus Ştefan Mariş.
În expoziţia vernisată azi în Baia Mare sunt expuse pe simeze şi lucrări semnate de 4 fotografi din Maramureş.
Lasa un raspuns