REPORTAJUL ZILEI: Bani mai puţini de la Consiliul Judeţean pentru activitatea „Servicii recreative şi sportive”

REPORTAJUL ZILEI: Bani mai puţini de la Consiliul Judeţean pentru activitatea „Servicii recreative şi sportive”

 Consilierii judeţeni maramureşeni s-au înţeles greu în ceea ce priveşte repartizarea unei sume din bugetul judeţului pentru activitatea „Servicii recreative şi sportive”. Pentru că sunt puncte de vedere diferite în comisiile de specialitate, unele proiecte de hotărâre ajung să fie rediscutate în plenul şedinţelor de Consiliul Judeţean. Şi acolo punctele de vedere sunt diferite în unele cazuri, uneori după culoarea politică. La ultima şedinţă ordinară a Consiliului Judeţean, forul administrativ s-a împotmolit minute bune de capitolul sport. În urmă cu trei ani, pentru activitatea „Servicii recreative şi sportive”, aleşii judeţeni au alocat 2.500.000 lei, iar anul acesta au aprobat, cu greu, 2.000.000 de lei. 

Consilierul judeţean Gheorghe Marian a propus, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, desfiinţarea comisiilor, mai puţin a celei de buget-finanţe condusă de Sorin Petean. Subiectul a fost adus în discuţie în momentul în care a trebuit să fie adoptată hotărârea privind aprobarea repartizării pe destinaţii a sumei de 2.000.000 leidin bugetul propriu al judeţului Maramureş pe anul 2016 pentru activitatea „Servicii recreative şi sportive”. 
„În comisia de sport, domnul preşedinte a propus sumele şi au fost votate în unanimitate la comisia de sport, sume care s-au modificat la comisia de buget-finanţe. De ce nu se ţine cont şi de propunerile celorlalte comisii?”, a întrebat consilierul judeţean Gheorghe Marian.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, i-a răspuns acestuia  că niciodată nu s-a pus problema de a nu ţine cont de propunerile celorlalte comisii. 
„Avizul comisiilor de specialitate ale Consiliului Judeţean sunt consultative şi prealabile. Dacă la proiectul de hotărâre există amendamente sau alte modalităţi, aceste amendamente de fiecare dată, cred eu, de când conduc lucrările în cadrul consiliului, au fost supuse la vot, urmând ca dumneavoastră să decideţi prin vot modalitatea de repartizare. Aşadar, avem o propunere a comisiei de sport pe care vă rog să o formulaţi acum, dacă v-o menţineţi, şi avem una a comisiei economico-financiară. Urmând ca dumneavoastră, în plen să adoptaţi o variantă sau alta. Acesta este cel mai democratic mod cred de a decide şi în acest fel am procedat de fiecare dată”, a declarat preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu.
Comisia de sport a avut o altă propunere de repartizare a banilor pentru programul „Promovarea sportului de performanţă”, programul „Sportul pentru toţi” şi programul „Întreţinerea, funcţionarea şi detvoltarea bazei materiale sportive”. 
„Formularea e în comisia de sport, propunerea a venit de la domnul Tuns împreună cu domnul Drule şi noi am fost de acord toţi. Deci propunerea a fost: pentru promovarea sportului de performanţă 1.200 mii lei, pentru sportul pentru toţi 700 mii lei şi pentru întreţinerea şi dezvoltareaa bazelor materiale sportive, 100 mii lei”, a menţionat consilierul judeţean Gheorghe Marian.
De cealaltă parte, comisia economico-financiară a distrubuit sumele diferit de comisia de sport. Astfel, propunerea comisiei economico-financiare a fost de 1.000.000 lei la sportul de performanţă, 800.000 lei la sportul în masă şi 200.000 lei pentru bazele sportive. Potrivit consilierului judeţean Sorin Petean, o parte din bani au fost alocaţi pentru amenajarea parcării de la terenul de rugby. Consiliul Judeţean a mai alocat anul trecut 400.000 lei pentru lucrările la clădirea construită lângă stadion, investiţie la care a contribuit şi Ministerul Sportului dar şi sponsori.  Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, le-a cerut aleşilor să nu facă, totuși confuzii.
„La acest moment, nu aprobăm la cineva sau la ceva. Se aprobă departajarea pe categorii de activităţi care pot să fie finanţate din cadrul acestui capitol, a sumelor pe care noi le-am aprobat generic prin buget. Şi avem 3 categorii de activităţi pe care le putem finanţa: echipele de prim eşalon, care au fost stabilite printr-o hotărâre distinctă, avem sportul de masă şi avem infrastructură sportivă. Aşadar nu este obligatoriu ca a doua infrastructură sau numai una dintre ele, ci acest alineat generic finanţează partea de infrastructură. Urmează ca dumneavoastră în plen să hotărâţi ce infrastructură, a căror categorii de cluburi sportive, la acest moment nu facem altceva decât să departajăm”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu
Preşedintele Consiliului Judeţean le-a mai solicitat aleşilor judeţeni în plenul şedinţei să se concentreze la discuţii şi la sumele destinate finanţării proiectelor în cadrul programelor sportive de utilitate publică, prevăzute în bugetul judeţului pe anul 2016. 
„Eu apreciez faptul că la categoria „Sportul pentru toţi” sunt 800.000 de lei dintr-un singur motiv, şi anume acela că în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi toate şcolile din judeţ trebuie să promovăm întrecerile între şcoli. Asta poate să ducă la revitalizarea sportului în şcoli şi noi, în calitate de autoritate judeţeană, avem obligativitatea să susţinem un asemenea demers. Aşa că suma de 800 mii este minimală, eu aproape că aş fi mers egal dar este bună pentru început şi atunci să demarăm acest proiect care vizează încurajarea activităţii la nivel de masă”, a susţinut consilierul judeţean Nicolae Bindiu
„Mărturisesc că în discuţiile de ieri din comisie am fost de acord cu această propunere chiar în considerarea sprijinirii cât mai multor categorii de persoane care practică activitatea sportivă. Tot respectul şi toată consideraţia noastră pentru performanţa sportivă, pe care de fiecare dată după putinţa bugetului am încercat şi am şi sprijinit-o. Însă cred că trebuie să ne deschidem puţin ochii minţii şi să vedem dincolo de primele eşaloane sportive. Toţi copiii noştri au nevoie de mişcare, toţi concetăţenii noştri au nevoie de a fi sprijiniţi şi cred că vom putea sprijini în continuare o gamă sau o paletă cât mai largă de persoane dacă avem o sumă mai mare pentru ceea ce înseamnă sportul de masă. Acesta a fost raţionamentul. Nu am absolut nimic împotriva sportului de performanţă, din contră. Îl sprijinim şi îl vom sprijini în continuare”, a adăugat preşedintele CJ Maramureş, Zamfir Ciceu. 
„Ţin minte cum a fost discuţia exact în şedinţa trecută când pentru buget s-a aprobat ca de la 18 să se ridice la 2.000 mii lei, suma destinată activităţilor sportive şi iată că s-a şi materializat sub forma ca la ceea ce sportul de masă sau activităţi sportive de masă, sportul pentru toţi, este deja 800 mii lei de la 600 mii lei anul trecut. E în regulă, nimeni nu cred că nu este de acord cu asta şi ce a spus domnul Zetea. Atunci eu argumentasem de ce ar fi nevoie Consiliul Judeţean să suplimenteze puţin pentru că realitatea este că noi, tot acest consiliu, acum trei ani, finanţam cu 2.500 mii lei activitatea sportivă. Acum noi am ajuns la 1.800 mii lei şi cu greu am acceptat să fie 2.000 mii lei”, a spus consilierul judeţean Marinel Kovacs.
Sumele destinate finanţării proiectelor în cadrul programelor sportive de utilitate publică, prevăzute în bugetul judeţului pe anul 2016, s-au repartizat pe programe. Programul „Promovarea sportului de performanţă” a primitun milion de lei. Sumele destinate acestui program vor fi repartizate cluburilor de performanţă, de prim eşalon, în funcţie de contribuţia acestora la sporirea prestigiului în ţară şi a României pe plan internaţional, de realizările obţinute şi obiectivele propuse şi vor fi alocate în baza contractelor încheiate cu fiecare club. 
Programul „Sportul pentru toţi” primeşte 800.000 de lei. Sumele destinate acestui program vor fi repartizate pe baza selecţiei publice de proiecte, organizată în condiţiile legii urmărindu-se încurajarea participării a cât mai mulţi cetăţeni la practicarea activităţilor fizice şi sportive. Programului „Întreţinerea, funcţionarea şi dezvoltarea bazei materiale sportive” i-a fost alocată suma de 200.000 de lei, care are ca scop asigurarea condiţiilor optime pentru desfăşurarea activităţilor de pregătire şi competiţionale prin dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale sportive. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.