Recomandări pentru cei care merg la munte

În această perioadă propice practicării sporturilor de iarnă, jandarmii montani maramureşeni  în colaborare cu echipaje ale Serviciului Salvamont, sunt la datorie în staţiunile montane din aria de competenţă pentru a asigura un climat de ordine şi siguranţă în zona pârtiilor de schi, pe traseele turistice adiacente, pentru menţinerea ordinii publice, pentru îndrumarea turiştilor aflaţi pe traseele montane  şi salvarea celor aflaţi în dificultate. 

Având în vedere faptul că pentru acest sfârşit de săptămână se menţin avertizările de avalanşă în zona montană Pietrosul Rodnei şi în Munţii Gutâi, Jandarmeria Maramureş reaminteşte câteva reguli de bază:

– înainte de a pleca pe munte, informaţi-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porţiuni  periculoase), prognoza meteo, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există.

– plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuţitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil.  Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum şi alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică.

– informaţi jandarmii montani/salvamontiştii/cabanierul cu privire la traseul ales şi înscrieţi-vă în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele dumneavoastră în acesta. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu, nu vă abateţi de la acesta şi evitaţi scurtăturile. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceaţă, ger, viscol), deplasaţi-vă în grup compact şi, din niciun motiv, nu rămâneţi în urma grupului.

”Pentru a veni în sprijinul turiştilor şi iubitorilor sporturilor de iarnă, Jandarmeria Maramureş are dispuse posturi de jandarmi în staţiunile turistice Borşa, Cavnic, Şuior şi Valea Vaserului,  unde desfăşoară activităţi pentru informarea, îndrumarea şi acordarea de asistenţă cetăţenilor sau celor aflaţi în dificultate. Recomandăm iubitorilor de munte să evite implicarea în conflicte de orice natură iar în cazul în care sunt victimele unui accident în zona montană sau sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, sunt rugaţi să solicite sprijin prin sistemul unic de urgenţă 112, ori să se adreseze direct echipajelor de jandarmi montani  sau echipajelor salvamont din zonă”, se arată într-un comunicat al IJJ Maramureș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.