RAPORT UNICEF: Conflictul din Siria a făcut să apară ”copii refugiați” și ”copii soldați”

RAPORT UNICEF: Conflictul din Siria a făcut să apară ”copii refugiați” și ”copii soldați”

 Conflictul din Siria, izbucnit în urmă cu cinci ani, a dus la apariția a 2,4 milioane de copii refugiați, la uciderea multora și la recrutarea altora ca luptători, unii în vârstă de numai șapte ani, indică un raport al UNICEF, relatează luni din Beirut agenția Reuters.

Potrivit raportului, intitulat ”’No Place for Children”, peste 8 milioane de copii în Siria și în țările vecine au nevoie de asistență umanitară, în condițiile în care planul internațional de răspuns privind Siria este subfinanțat cronic. 
”De două ori mai multe persoane trăiesc sub asediu sau în zone greu accesibile, comparativ cu 2013. Cel puțin două milioane dintre cele care nu beneficiază de asistență sunt copii, inclusiv peste 200.000 în zone sub asediu”, indică raportul. 
Conform ONU, peste 450.000 de persoane sunt sub asediu. Cazuri de foamete au fost raportate în acest an în zone asediate de către forțele guvernamentale și aliații lor în apropiere de Damasc și de către Statul Islamic (SI) în estul Siriei. 
Violențele continuă, în pofida unui armistițiu fragil convenit luna trecută. 
UNICEF afirmă că 400 de copii au fost uciși în 2015. Un raport separat, difuzat vineri de către un anumit număr de organizații umanitare, inclusiv Oxfam, afirma că cifrele ONU arată că cel puțin 50.000 de persoane au fost ucise din aprilie 2014. 
”O tendință de preocupare deosebită o reprezintă intensificarea recrutării de copii”, a afirmat UNICEF. ”Copiii sunt încurajați în mod activ să se alăture războiului de către părțile aflate în conflict, oferindu-le daruri și ‘salarii’ de până la 400 de dolari lunar”. 
Începând din 2014, părțile beligerante au recrutat copii de vârste și mai mici, unii de numai șapte ani. Mai mult de jumătate dintre copiii recrutați, în cazurile verificate de către UNICEF în 2015, aveau vârste sub 15 ani. 
În înregistrări video macabre ale propagandei grupării Statul Islamic puteau fi văzuți copii filmați în timp ce executau prizonieri. 
În afara Siriei, peste 151.000 de copii sirieni s-au născut ca refugiați. Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), aproape 70.000 de copii sirieni refugiați s-au născut numai în Liban. 
Circa 2,8 milioane de copii sirieni — în Siria sau în țările vecine — nu merg la școală. Zeci de școli și de spitale au fost atacate în 2015, potrivit organizațiilor umanitare. ”Jumătate din întregul personal medical a părăsit Siria și numai o treime dintre spitale sunt funcționale. Fiecare medic care îngrijea circa 600 de persoane se ocupă acum de un număr de până la 4.000 de persoane”, potrivit UNICEF. 
În țările vecine cu Siria se află mare majoritatea celor 4,8 milioane de refugiați sirieni. În Europa de află a opta parte din numărul celor care s-au refugiați în acele țări. 
Într-un raport comun, separat, al agențiilor umanitare, intitulat ”Fuelling the fire”, sunt criticate puterile mondiale, inclusiv Rusia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii (SUA), Franța, Turcia, Qatar, Arabia Saudită și Iran, care ”și-au intensificat angajarea militară în Siria”. ”În grade diferite, aceste state — care ar trebui să aibă un rol cheie în a pune capăt suferinței în Siria — contribuie activ la această suferință”, se spune în raportul comun. 
Reuters precizează că la Geneva încep luni negocieri de pace sub egida ONU, în încercarea de a pune capăt conflictului din Siria, care s-a soldat cu peste 250.000 de morți. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.