RAPORT DE EVALUARE a activității Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru anul 2024

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a întrunit în 13 februarie, în ședință ordinară, condusă de prefectul Rudolf Stauder, președintele C.J.S.U. Maramureș, a avut pe ordinea de zi prezentarea Raportului de Evaluare a activității Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru anul 2024.

Prefectul Rudolf Stauder, președintele C.J.S.U. Maramureș, a subliniat că activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a vizat, în anul 2024, eficientizarea acţiunilor de prevenire şi creştere a capacităţii de reacţie în situaţii de urgenţă a tuturor structurilor cu atribuţii din cadrul Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, prioritatea comitetului județean fiind apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei, protejarea mediului înconjurător şi a valorilor materiale pe timpul producerii unor situaţii de urgenţă, precum şi restabilirea rapidă a stării de normalitate.

 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în 13 şedinţe extraordinare și o ședință ordinară, în cadrul cărora au fost adoptate 12 hotărâri.

Fenomenele hidrometeorologice periculoase au afectat pe parcursul anului, în județul nostru, 56 de localități din 31 de unități administrativ-teritoriale, înregistrându-se pagube în valoare de 27.508.105 lei.

În perioada iunie-august s-au înregistrat pagube asociate fenomenului de secetă pedologică în opt unități administrativ-teritoriale: Ariniș, Asuaju de Sus, Băsești, Băița de Sub Codru, Bicaz, Oarța de Jos, Sălsig și Ulmeni. Suprafața totală afectată a fost de 265 ha, iar valoarea pagubelor de 265.013 lei.

Pe parcursul anului s-au produs/reactivat alunecări de teren în 13 unități administrativ-teritoriale (Baia Mare, Sighetu Marmației, Șișești, Borșa, Cavnic, Rona de Sus, Vișeu de Sus, Ruscova, Repedea, Fărcașa, Cupșeni, Mireșu Mare, Poienile de Sub Munte). Comisiile de constatare și evaluare care s-au deplasat în teren au solicitat efectuarea de studii geotehnice, care să ofere soluțiile tehnice pentru punerea în siguranță a terenurilor și monitorizarea permanentă pentru determinarea vitezei de alunecare.

La nivelul județului Maramureș s-au înregistrat 223 de incendii de vegetație și fond forestier, care au distrus sau afectat aproximativ 2.815 ha.

Prefectul Rudolf Stauder a declarat că în perioada manifestării situaţiilor de urgenţă, instituțiile care fac parte din Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență au acționat proactiv și unitar la măsurile de limitare a efectelor situațiilor de urgență, iar măsurile întreprinse, precum și coordonarea eficientă a intervențiilor au făcut posibilă reducerea consecințelor acestora.

Rezultatele generale înregistrate în activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă relevă faptul că acesta a coordonat și gestionat o varietate mare de situații de urgență, unele cu impact major asupra populației. Pentru protejarea vieții, mediului și a bunurilor materiale, forțele de intervenție au acționat eficient, cu responsabilitate aplicând coerent procedurile prevăzute de legislația în vigoare”, a mai precizat Rudolf Stauder.

Serviciul de Ajutor Maltez România, sucursala Baia Mare (Maltez Baia Mare), a devenit de astăzi, prin propunerea supusă la vot de către prefectul Rudolf Stauder, membru al C.J.S.U. Maramureș.

Președintele C.J.S.U. Maramureș, prefectul Rudolf Stauder, a propus în perioada următoare derularea, la nivelul județului, a unei campanii de informare, prevenire și de conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor și regulilor specifice tipurilor de situații de urgență.

Campania care are rolul de a preveni producerea unor evenimente nedorite, care să pună în pericol viața cetățenilor și bunurile materiale ale persoanelor fizice și juridice, se va desfășura și în mediul online, inclusiv pe rețelele de socializare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.