VIDEO | Protocol de colaborare și cooperare între Institutul Național al Patrimoniului și Consiliul Județean Maramureș pentru restaurare și punere în valoare a patrimoniului cultural

Aleșii județeni au dat recent vot favorabil unei hotărâri în urma căreia se încheie un protocol de colaborare și cooperare între Institutul Național al Patrimoniului și Consiliul Județean Maramureș, care prevede implementarea unor proiecte pilot, de restaurare și punere în valoare a patrimoniului cultural de la nivelul județului Maramureș.

Acest protocol va veni în sprijinul Maramureșului pentru a pune în valoare patrimoniul cultural pe care îl avem în județ, a precizat conducerea Consiliului Județean Maramureș.

”Institutul Național al Patrimoniului ne va sprijini în ceea ce privește studiile de fezabilitate, studiile istorice și tot ceea ce înseamnă demersurile în reabilitarea unei clădiri istorice. Acesta este un punct foarte important, având în vedere faptul că astfel de studii costă destul de mult și, totodată, avem nevoie de specialiști de nivel înalt în ceea ce privește acest tip de clădiri, astfel încât să le putem valorifica. Avem în județul Maramureș clădiri importante care trebuie salvate și care trebuie puse în valoare.”, a declarat Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș.

”Mă bcuur că se realizează un protocol cu o instituție foarte importantă cu misiuni de trei decenii în domeniul protecției patrimoniul cultural național. Personal am avut o colaborare foarte importantă în virtutea atribuțiilor pe care le-am avut, cunosc competențele acestei instituții. Cunosc contribuția pe care această instituție o are la realizarea unor lucrări de restaurare și conservare nu doar a celor 8 biserici care sunt pe lista UNESCO, e o instituție care dispune de expertiză și consultanță dar în același timp și de sursă de finanțare pentru restaurarea unor monumente sau situri arheologice și Maramureșul din fericire pentru noi are foarte multe”, a adăugat Gheorghe Mihai Bârlea, consilier județean.

Un prim pas legat de protejarea patrimoniului a fost făcut chiar în cadrul ședinței când a fost aprobată exercitarea de către Judeţul Maramureş a dreptului de preempţiune asupra imobilului monument istoric, situat în Baia Mare, str. Vasile Lucaciu, nr. 1.

Ionel Bogdan a precizat că în prezent Consiliul Județean nu deține nicio clădire care să fie clasificată de tip A sau B din punct de vedere istoric. Prin exercitarea dreptului de preempțiune asupra imobilului aflat în Baia Mare, str. Vasile Lucaciu, nr. 1, în valoare de 400.000 de euro și cu o suprafață de peste 700 de metri pătrați, se face un prim-pas către modernizare atât a patrimoniului istoric din Maramureș, cât și a centrelor istorice din municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, prin valorificarea acestor clădiri.

De acum înainte, anual, Consiliul Județean Maramureș va avea un fond de dezvoltare pe zona de patrimoniu cultural, un fond care va permite achiziția de astfel de clădiri punerea lor în valoare.

sursa foto: facebook Consiliul Județean Maramureș

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.