PROMO: Zestrea Maramureșului, de Lăsatul secului

PROMO: Zestrea Maramureșului, de Lăsatul secului

 Dat fiind faptul că în această duminică începe postul Paştelui, emisiunea Zestrea Maramureşului, de la TV Sighet, vine cu o ediţie specială. În cadrul emisiunii de duminică, vor fi prezentate mai multe obiceiuri care ţin de Lăsatul secului, tradiții care încă se mai păstrază în unele zone ale Maramureşului.

Singurul post care are două Lasatul secului este cel al Paştelui, cunoscut şi sub numele de Postul Mare. Primul Lăsatul secului este pentru carne şi se ţine în Duminica Înfricoşatei Judecăţi, iar celalalt este pentru ouă, peşte şi lactate şi se ţine în Duminica Izgonirii din Rai a lui Adam. În toate zonele rurale din ţară Lăsatul secului de Paşti joacă un rol extrem de important.
 Foarte multe tradiţii încă se ţin. În Maramureş, de pildă, se păstrează mai multe obiceiuri de Lăsatul secului, cum ar fi jocurile. Printre ele se numără sârba nouă, alunelul, bătuta, ciobănaşul, oglinda, săritul peste clop. Jocurile vor fi puse în scenă de Călineştenii Tării Maramureşului.  Acest obicei încă se mai practică în anumite zone ale judeţului sâmbătă spre duminică, înainte de a intra în post. Atunci oamenii se veselesc cât pentru 7 săptămâni de post. 
Aşadar, nu rataţi, duminică, de la ora 16:00, o nouă ediţie a emisiunii Zestrea Maramureşului, numai la TV Sighet.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.