VIDEO | PROMO MANIFEST: Legenda lui Moș Nicolae la TV Sighet

Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una specială pentru toți copiii. În fiecare an în această noapte  Moş Nicolae vine pe furiş în casele unde sunt copii şi lasă cadouri în ghetuţele celor care au fost cuminți și nuielușe celor mai puțin ascultători.

Potrivit tradiției în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele deoarece Moş Nicolae va veni să le aducă daruri.

”Acest obicei, cu ghetuțele curățate seara, a venit din Occident, așa cum s-au preluat și alte obiceiuri și din personajul real care a fost acest Arhiepiscop Nicolae care era văzut ca un om bun care și-a împărțit averea săracilor și cred că de acolo vine acest obicei. În Maramureș încă se păstrează acel obicei vechi de a împărți nuielusă, mai exista obiceiul tot în Maramureș, pentru că copiii creșteau, să oferi ca dar hăinuțe noi de Sfântul Nicolae, se puneau sub pernă, nu neaparat în ghetuțe, aceste hăinuțe noi, șosete sau ceva de îmbărcat”, a explicat Monica Mare, managerul Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară.

Sâmbătă de la ora 18:30 și duminică de la ora 13:30 la TV Sighet veți putea urmări o ediție specială a emisiunii Manifest despre Legenda lui Moș Nicolae.

sursa foto: alba24.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.