Proiectul acordării stimulentelor de risc profesorilor, supus criticii opiniei publice

Cadrele didactice din învăţământul de stat preunversitar şi universitar ar putea primi un stimulent de risc în pandemie, în valoare de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei lunar, potrivit unui proiect de lege. iniţiat de PSD şi adoptat în această săptămână de Parlament. Inițiativa este una destul de controversată, unii cetățeni aduc contra argumente inițiatorilor proiectului.

Argumentul iniţiatorilor proiectului a fost că anul şcolar 2020-2021 se desfăsoară în plină pandemie şi profesorii sunt expuşi riscului epidemiologic. Iniţial, proiectul prevedea acordarea stimulentului doar în cazul învăţământului de stat, insă senatorii, primii care au votat proiectul, au stabilit luna trecută ca măsura să se aplice şi pentru învăţământul particular, fără a preciza din ce surse va fi finanţat sporul. Liviu Marian Pop, senator PSD Maramureș, a adunat peste 140 de comentarii la o postare pe Facebook, în care explică necesitatea acordării acestui stimulent, cadrelor didactice.

”𝐏𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐚𝐦𝐧𝐚ț𝐢 𝐝𝐞 𝐏𝐍𝐋 𝐬ă 𝐫ă𝐦â𝐧ă 𝐂𝐞𝐧𝐮șă𝐫𝐞𝐚𝐬𝐚 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐛𝐮𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫 𝐫𝐨𝐦â𝐧𝐞𝐬𝐜 ! 𝐏𝐒𝐃 𝐧𝐮 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐩𝐭𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐮 !  𝐏𝐞 𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐳𝐢 𝐚 𝐂𝐚𝐦𝐞𝐫𝐞𝐢 𝐃𝐞𝐩𝐮𝐭𝐚ț𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐞 𝐚𝐟𝐥ă 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐬𝐭𝐢𝐦𝐮𝐥𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐢𝐧 î𝐧𝐯ăţă𝐦â𝐧𝐭 î𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐥 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚ţ𝐢𝐞𝐢 𝐞𝐩𝐢𝐝𝐞𝐦𝐢𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞𝐭𝐞𝐫𝐦𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐫ă𝐬𝐩â𝐧𝐝𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐨𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐜𝐨𝐫𝐨𝐧𝐚𝐯𝐢𝐫𝐮𝐬. 𝐏𝐒𝐃 𝐬𝐮𝐬ț𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐝𝐫𝐞𝐩𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐝𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐝𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐚𝐟𝐥𝐚𝐭𝐞 î𝐧 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐚 𝐥𝐢𝐧𝐢𝐞 î𝐧 𝐥𝐮𝐩𝐭𝐚 𝐜𝐮 𝐩𝐚𝐧𝐝𝐞𝐦𝐢𝐚 𝐚𝐜𝐭𝐮𝐚𝐥ă !”, scrie senatorul pe pagina sa de facebook.

Comentariile nu au întârziat să apară, majoritatea fiind îndreptate împortiva acestui proiect.

”Cu ce se riscă un profesor dacă poartă mască, se dezinfectează, mai mult decât un cadru medical?Cred că merită pentru orele on line pe care le dau! ”, scrie un cetățean.

”Ceilalți nu suntem în zona de risc?”, scrie un alt cetățean

”Avem salarii deja prea mari pentru munca depusă în ziua de azi. Este deja prea mult pentru noi și medici și prea puțin pentru pensionarii care au muncit mult și in condiții vitrege. Liniștiți-vă și ajutați alte categorii sociale”, scrie un alt internaut.

”Cu tot respectul pentru profesori, și eu am fost unul și știu cum e sistemul. Spor de 2000 de lei lunar, pe lângă salariu??? Cred ca glumiți!  În condițiile în care mulți nu se conectează la orele online, nu se lasă filmați, nu dispun de competențe digitale minime și nici nu sunt singurii de pe Pământul ăsta care se află în prima linie impotriva Covid-19”, sună un alt comentariu.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a spus că va solicita guvernului să verifice dacă există fonduri pentru stimulentele pentru cadrele didactice.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.