VIDEO | Proiect educațional adresat elevilor de liceu. ”Arta de a conduce”

Instituția Prefectului -Județul Maramureș, Consiliul Județean Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în parteneriat cu Asociația Elevilor Maramureș  și Consiliul Județean al Elevilor Maramureș lansează proiectul educațional extrașcolar Arta de a conduce, destinat elevilor din ciclul liceal.

Proiectul își propune creșterea gradului de implicare civică a adolescenților și tinerilor prin asumarea de responsabilități în domeniul politicilor publice, implementate de instituții deconcentrate, administrative şi educaționale din județul Maramureș. Astfel, 300 de elevi din ciclul liceal şi 30 de cadre didactice consilieri educativi, consilieri școlari şi profesori diriginţi vor cunoaște direct sau indirect activitatea profesională a Prefectului Județului Maramureș, a Președintelui Consiliului Județean Maramureș  respectiv a Inspectorului Școlar General al Județului Maramureș.

“Proiectul l-am gândit împreună cu partenerii noștri și, deși nu este ușor să conduci o instituție publică, cred că poate deveni o artă prin implicare, prin studierea problemelor cu care se confruntă instituția și cetățenii. Mai cred că, împreună cu angajații instituției dar și cu aportul cetățenilor, conducerea unei astfel de instituții poate deveni ceva special. Sunt multe probleme identificate la nivel de județ și, din păcate, foarte puțin au fost implicați tinerii în problemele administrației. Acesta este unul dintre motivele pentru care am considerat că este benefic pentru elevi să vină alături de noi, să cunoască legislația, să afle care sunt atribuțiile prefectului, ale Consiliului Județean, ale Inspectoratului Școlar. Cunoscând aceste atribuții dar și care este mecanismul de funcționare a unei instituții de prestigiu, pot să opteze pentru un viitor în administrație” a punctat prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan. Pentru asigurarea sustenabilității acestui proiect, echipa de coordonare intenționează să-l extindă și la nivel regional, prin includerea sa în Calendarul Regional al Activităților Educative.

Pe întreaga durată a proiectului, care presupune 3 semestre (februarie 2019 – iunie 2020), se vor desfășura următoarele activități: 

A.1. Sesiune de lucru a echipei de proiect

A.2. Sesiune tip focus grup pentru identificarea principalelor aspecte ce privesc funcția de prefect, președinte al Consiliului Județean,  respectiv inspector școlar general.

A.3. Organizarea conferinței de presă pentru lansarea proiectului la nivel județean, cu reprezentanții principalelor instituții implicate în proiect: Instituția Prefectului Județului Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Consiliul Județean al Elevilor Maramureș, Asociația Elevilor Maramureș, reprezentanți mass – media   12.02.2019

A.4. Diseminarea proiectului  „ARTA  DE  A  CONDUCE” în cadrul sesiunii de lucru semestriale a consilierilor educativi invitați, precum și în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor, Consiliului Județean al Elevilor Maramureș, Asociației Elevilor din Maramureș- 13.02.2019

A.5. Organizarea unei sesiuni de training leadership având ca principale teme de dialog comunicarea, implicarea, leadershipul, succesul managerial, negocierea, planificarea, implementarea, evaluarea etc.

A.6. Organizarea concursului „ARTA  DE  A  CONDUCE” prin care se vor fi selectați din cei 30 de elevi înscriși – 9 elevi performanți care au abilități și competențe specifice: diplomație, capacitatea de a lua decizii corecte, centrate pe nevoile comunității educaționale și administrativ-teritoriale, empatie, atitudine responsabilă, toleranță, putere de persuasiune, echilibru emoțional, capacitate oratorică, spirit administrativ.

A.7 Organizarea a 6 activități personalizate:

– PREFECT pentru o ZI – 3 acțiuni

– PREȘEDINTE CONSILIUL JUDEȚEAN –  pentru o ZI – 3 acțiuni

– INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL pentru o ZI – 3 acțiuni

A8. Activități de diseminare, de tip workshop, în cadrul a două sesiuni personalizate prin care cei 9  elevi care au fost selectați vor transmite colegilor elementele esențiale experiențiale din acțiunile in cele trei instituții.

A.9. Încheierea proiectului în cadrul unui workshop demonstrativ cu aplicații personalizate, jocuri de rol sub forma unui schimb inedit de idei constructive.

Pentru asigurarea sustenabilității acestui proiect, echipa de coordonare intenționează să îl extindă la nivel regional, prin includerea sa în Calendarul Regional al Activităților Educative.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea, a participat la lansarea proiectului “Arta de a conduce”, în cadrul căruia a semnat și un parteneriat cu Instituția Prefectului Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean al Elevilor Maramureș și Asociația Elevilor Maramureș.

Gabriel Zetea: ”Elevii care vor fi președinți pentru o zi vor avea ocazia să semneze sute de acte administrative la nivelul județului”

“Am primit cu multă deschidere și entuziasm propunerea de parteneriat pe acest proiect care reprezintă o noutate și sper să vedem cât mai mulți elevi maramureșeni interesați de acțiunea pe care am demarat-o alături de partenerii noștri. A informa corect elevii și tinerii despre atribuțiile autorităților publice locale și cu ce se ocupă fiecare, a explica în detaliu îndatoririle Consiliului Local, a primarilor, a prefectului, a președintelului Consiliului Județean, să li se explice ce fac parlamentarii, ce face Guvernul reprezintă o informație esențială pentru a trăi în România. Aștept cu drag momentul în care vom primi vizita elevilor ce au câștigat oportunitatea de a exercita, pentru o zi, funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș. Cu această ocazie am să le deleg, informal, dreptul de semnătură, iar cel care va fi președinte pentru o zi va avea ocazia să semneze sute de acte administrative de importanță mai mare sau mai mică pentru maramureșeni. Nu este un lucru ușor să lucrezi în administrație, însă atâta timp cât faci din suflet ceea ce faci, este frumos. Încurajez cât mai mulți tineri să facă pasul spre administrație, la finalizarea facultății” a declarat Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Parteneriatul a fost semnat și de prefectul Vasile Moldovan, de inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Maramureș, Cosmin Mihai Pop, iar din partea Consiliului Județean al Elevilor și Asociația Elevilor Maramureș, de Ștefania Cînța, respectiv Darius Marian Filip.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.