Program de accelerare a dezvoltării IMM-urilor

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pregătește un nou instrument de finanțare pentru IMM-uri. Este vorba despre Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, al cărui proiect a fost lansat miercuri, 10 mai, spre consultare publicăaici.

Prin intermediul programului, firmele vor putea obține credit în valoare minimă de 500.000.000 lei pentru digitalizarea proceselor de producție și înnoirea tehnologiilor cu unele verzi, nepoluante. Din totalul sumei, MAT va acorda o primă de capital de cel mult 100.000 lei/IMM, aceasta fiind destinată diminuării și reeșalonării creditului.

Rezultatele așteptate în cadrul programului:

  • Cel puțin 500 de IMM-uri active în economia națională
  • Cel puțin 500 companii verzi și/sau digitalizate
  • Cel puțin 12,5 milioane lei investiții în digitalizarea și/sau transformarea verde a IMM-urilor
  • Cel puțin 500 de investiții în tehnologii noi în domeniul productiv autohton
  • Cel puțin 300 miliarde lei investiții în retehnologizarea  întreprinderilor din domeniul producției

Procedural, cererire de creditare și finanțare vor fi depuse de către aplicanți direct la băncile cu care au fost încheiate convenții, într-o perioadă de înscriere de 30 zile, care, după caz, poate fi prelungită. O condiție de eligibilitate importantă, care odată încălcată va aduce sacțiunea recuperării sumelor acordate, este menținerea activității IMM-urilor beneficiare în stare de funcționare pe toată  durata de implementare a programului.

Perioada de implementare a programului ar putea avea o durată de 5 ani, conform proiectului aflat în consultare publică. Bugetul estimat pentru 2023 este în valoare de 52.835.000 lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.