Medicii de familie din toată țara trec printr-o situație fără precedent. Începând de astăzi aceștia nu mai beneficiază de relația contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate motiv pentru care nu vor putea prescrie rețete gratuite ori să elibereze bilete de trimitere gratuite indiferent dacă pacienții sunt sau nu asigurați.
Începând din 1 aprilie contractul de furnizare a serviciilor medicale în relația contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate nu mai este valabil. Întrucât medicii refuză să semneze noul contract în varianta actuală, în perioada 1-4 aprilie cei care nu semnează nu pot furniza servicii medicale pe bază legală. Casa Națională de Asigurări de Sănătate a invitat în cursul zilei de azi toți medicii să semneze actele adiționale pentru prelungirea contractului vechi spre a nu fi afectați pacienții.
„Începând de astăzi, la nivel național Societatea Națională a Medicilor de Familie a hotărât să nu se semneze contracte adiționale pentru prelungirea activității furnizării servicilor medicale în asistența medicală primară. Ce se întâmplă la ora actuală în toate județele este greu de spus cu precizie, ceea ce cunoaștem în acest moment este că o parte din medici au semnat contractele adționale, iar o parte au refuzat. În condițiile în care medicul nu semnează actul adițional el se află în ilegalitate în sensul în care nu poate furniza servicii medicale în relație contractuală cu Casa de Asigurări”, a spus Ioan Antohi, medic de familie.
În lipsa contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, pacienții vor fi nevoiți să plătească pentru serviciile medicale pe care le primesc. Cadrele medicale consideră că dacă vor semna noile contracte, situația în care se află medicii de familie se va agrava și vor fi nevoiți să își închidă cabinetele.
„Situația medicinei de familie la această oră este dificilă și se va agrava în continuare pentru că medicul de familie și cabinetul nu este finanțat corespunzător de către Casa de Asigurări de Sănătate prin acest contract. An de an finanțarea cabinetelor medicale a scăzut, iar în 2016 această finanțare, de exemplu, este mai mică decât în 2015, asta în condițiile în care conform noului Cod Fiscal, cabinetul medical fiind un PFA, va fi impozitat în plus față de anul trecut”, a precizat medicul Ioan Antohi.
Dacă în Bucureștii medicii au semnat adiționalele în timpul nopții pentru a nu le fi întreruptă activitatea, în unele județe niciun medic nu a semnat actele prentru prelungirea relației contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate. După data de 5 aprilie medicii trebuie să se hotărască dacă vor semna aceste contracte sau nu vor mai furniza servicii medicale.
„În general, ceea ce se cunoaște la ora actuală este că pe plan național se intenționează ca între 1-4 aprilie să nu se semneze contractele, ceea ce se va întâmpla după este greu de spus. Eu cred că începând cu 5 aprilie lucrurile vor intra pe un făgaș normal pentru pacienți, în sensul în care vor beneficia de servicii medicale în relație contractuală cu Casa de Asigurări prin semnarea contractelor de către toți medicii de familie”, a mai arătat medicul Ioan Antohi.
Contractele adiționale propuse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor fi valabile până în 30 iunie 2016, urmând ca din 1 iulie să se semneze un alt contract cu norme noi.
Lasa un raspuns