PROBLEME: Deficit de personal în turismul din Delta Dunării

PROBLEME: Deficit de personal în turismul din Delta Dunării

 Operatorii turistici din județul Tulcea se confruntă cu deficit de personal la început de sezon turistic, potrivit Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD).

"Problema lipsei personalului în domeniul turistic persistă din păcate. Fiecare operator încearcă să-și fidelizeze personalul cum poate pentru că în Delta Dunării se muncește timp de șase luni, iar în celelalte șase luni din an fiecare operator se străduiește să-și păstreze oamenii importanți din pensiuni", a declarat pentru AGERPRES președintele APTDD, Daniel Ilușcă.
Problema deficitului de personal s-ar putea rezolva, potrivit sursei, printr-un program de dezvoltare a resurselor umane din domeniu care să pună accent pe partea practică.
"Credem că fondurile structurale ar trebui să rezolve definitiv această situație, iar ghidurile programelor operaționale trebuie să pună accent pe practică 90%, teoria urmând să ocupe doar 10% din timpul alocat cursurilor", a mai spus Ilușcă.
El a mai afirmat că salariile personalului din turism ajung la o medie de circa 1 500 de lei, bucătarii fiind cei mai bine plătiți, astfel încât ei pot încasa lefuri de peste 1 000 de euro.
La fiecare început de sezon estival, operatorii turistici din Delta Dunării reclamă deficitul de personal, pentru rezolvarea acestei probleme ei apelând la forța de muncă din alte județe.
De altfel, înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, unii operatori turistici au angajat personal din state extracomunitare, însă după aderarea României la Uniune această soluție nu a mai fost avantajoasă din punct de vedere financiar pentru angajatori.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.