AUDIO | Primăriile din Maramureș, acționate în instanță

Se anunță o toamnă fierbinte pentru asistenții persoanelor cu handicap din Maramureș care sunt membri de sindicat. Sindicaliștii au dat în judecată 5 primării din județ – Poienile de sub Munte, Bârsana, Budești, Strâmtura şi Dumbrăvița – pentru a-și recupera banii pentru concediile neefectuate în perioada 2017-2018.
Alte 20 de primării au fost acționate în instanță pentru neachitarea stimulentului de risc pentru cele două luni de stare de urgență. Între timp este pregătită documentația și pentru alte procese.
„Autoritățile locale au dreptul să plătească aceste drepturi încă un an și jumătate după ce trece anul în care nu s-a efectuat concediul. De aceea am așteptat atât de mult timp să treacă, altfel am fi acționat demult în instanța”, a punctat liderul Sindicatului Asistenților Persoanelor cu Handicap Maramureș, Eva Vermuth.
Un asistent personal ar urma să primească în jur de 2.700 lei, sumă la care se adaugă și dobânda.
Procese au fost intentate și pentru 20 de primării din județ unde îngrijitorii persoanelor cu dizabilități au sindicat și unde nu s-a achitat stimulentul de risc pe care ar fi trebuit să îl încaseze pentru cele două luni în care pe teritoriul României a existat stare de urgență. Practic, unei persoane ar urma să îi revină aproximativ 4.500 lei, dacă instanța va da câștig de cauză sindicatului așa cum s-a întâmplat în alte județe.
Pe de altă parte, sindicaliștii pregătesc documentația și pentru alte procese prin care cer acordarea sporului de 15% pentru condiții grele și de periculozitate, dar și banii pentru voucherele de vacanță ce nu au fost acordate în perioada 2018-2020. Deo­camdată, sindicaliștii trebuie să aștepte trecerea verii pentru că e vacanță judecătorească, așa că abia din toamnă se vor judeca dosarele aflate pe rol la instanța maramureșeană.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.