Video | Prima zi de Főtér Fesztivál – Zilele Maghiare Băimărene

Főtér Fesztivál 2021 – Zilele Maghiare Băimărene, eveniment ajuns la cea de a 16-a ediție, a deputat cu vernisajul expoziției Krizsán János & Krizsánné Csíkos Antónia, o familie de artiști care și-a înscris numele în istoria Școlii de Pictură Băimărene.

Vernisajul a început pe acordurile muzicii corale, prin participarea corul Liceului Teoretic ”Németh László”. Fesztivalul a fost deschis de președintele Asociației Főtér Fesztivál, Balogh-Duna Jessica, care a prezentat echipa de organizatori principali. Pintér Zsolt, fostul președinte al Asociației, care a condus și a organizat festivalul timp de 15 ani, a salutat spectatorii, a vorbit despre importanța expoziției și l-a prezentat pe cel care urma să vorbească și să prezinte expoziția, în persoana primarului Municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, fostul director al Muzeului de Artă din Târgu Mureș.

Soós Zoltán a vorbit despre Școala de Pictură Băimăreană, despre tot ceea ce a însemnat în istoria artei maghiare și române, care a funcționat nu mai puțin de o jumătate de secol. A vorbit cu entuziasm despre Baia Mare, orașul care a avut o importanță istorică de-a lungul secolelor, la început prin minerit și monetărie, apoi prin artă.

Expoziția este una fără precedent, arta și viziunea cuplului de artiști nu au mai fost expuse împreună.

Prima zi de Főtér Fesztivál,s-a încheiat cu o seară de quiz. Echipa organizatoare. Lendvay, prin cele 9 runde de întrebări, a pus în mișcare cunoștințele și perspicacitatea celor 9 echipe intrate în joc. Mottoul festivalului din acest an, ”joc și conexiune”, și-a atins scopul din plin la acest program de festival.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.