Președinții de consilii județene vor fi aleși prin vot uninominal

Desemnarea președinților consiliilor județene din România revine la votul direct al cetățenilor. Astfel, prin opțiunea lor electorală, locuitorii unui județ vor putea, începând cu anul 2020, să își aleagă în mod direct președintele Consiliului Județean, modalitate care a fost aplicată în alegerile locale din 2008 și 2012, însă la care s-a renunțat în 2016.

În ședința de Guvern de luni, 3 iunie, reprezentanții Executivului au adoptat o ordonanță de urgență care prevede ca, începând de anul viitor, președinții administrațiilor județene să nu fie aleși dintre consilierii județeni, ci aceștia să fie desemnați în mod direct de către alegători. Referindu-se la această nouă modalitate de vot, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a arătat că, din calitatea de membru UNCJR a avizat pozitiv acest proiect adoptat de către Guvern, proiect care uniformizează desemnarea șefilor administrațiilor județene cu cea a primarilor, respectiv votul uninominal, într-un singur tur de scrutin.

 ”Cei care vor candida la această funcție, în iunie 2020, nu se vor mai ascunde în spatele partidelor și al sloganurilor de partid. Maramureșenii vor vota omul pe care îl consideră vrednic să ducă această responsabilitate pe umerii săi, pentru patru ani, în mod direct. Așa cum era de așteptat, unii sunt mulțumiți de această ordonanță, alții se declară total împotrivă. Un lucru este cert: această decizie este convenabilă și apreciată de cei care nu au nimic de ascuns, dar cu siguranță nu este deloc pe placul celor care fug de întâlnirile directe cu cetățenii. Pentru că, atunci când candidezi uninominal ești judecat după realizări, după fapte, iar oamenii te pot privi direct în ochi”, a spus Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.