Președintele Consiliului Județean Maramureș – Întâlnire bilaterală cu Mareșalul Voivodatului Podkarpackie, Wladyslaw Ortyl

În cadrul vizitei oficiale în Polonia, președintele administrației județene, Ionel Bogdan, a propus mareșalului regiunii Podkarpackie, Wladyslaw Ortyl, ca anul viitor, Întâlnirea Interregională a Grupului ”Carpați” din cadrul Comitetului European al Regiunilor să fie organizată în Maramureș. Mareșalul, în calitate de președinte și inițiator al Grupului ”Carpați”, a fost de acord cu această inițiativă.

La summit vor participa toți semnatarii rezoluției de susținere privind Strategia macroregională pentru regiunea Carpaților, din Polonia, Ucraina, Slovacia și România, dar și oficialități importante ale acestor state și, totodată, vor fi invitați președinții de consilii județene/regionale din toate regiunile aflate pe lanțul Munților Carpați.

Consolidarea unei bune colaborări între județul Maramureș și regiunea Podkarpackie din Polonia în domeniul dezvoltării parcurilor industriale, a turismului, precum și în ceea ce privește deschiderea unor zboruri efectuate de compania LOT Polish Airlines pe Aeroportul Internațional Maramureș au fost printre temele principale discutate în cadrul întâlnirii bilaterale. Astfel, președintele administrației județene a vizitat Aeroportul Jasionka, unde a discutat cu președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului, Adam Hamryszaczak, și cu Directorul de Operațiuni, Konrad Wolos, despre practicile de organizare aeroportuară, promovare, securitate, zone de tranzit și au vizitat zonele de întreținere a aeronavelor și pista.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș: ”Împreună, printr-o bună colaborare între județul Maramureș și regiunea Podkarpackie, am încredere că putem realiza proiecte de interes comun cu finanțare europeană în domeniul turistic, prin intermediul Asociației Euromontana, contribuind astfel la promovarea și dezvoltarea zonei de sporturi outdoor.

Un alt punct important stabilit astăzi împreună cu mareșalul Wladyslaw Ortyl este că vom depune în parteneriat proiecte cu finanțare europeană, pe programe precum Green Deal, dar și alte pe alte programe care pot aduce dezvoltare regiunilor noastre.

Îmi doresc să avem o cooperare cât mai eficientă cu Voievodatul Podkarpackie, care să ducă la realizarea unor proiecte comune, benefice pentru dezvoltarea celor două regiuni.”

Încă o întâlnire importantă pe agenda delegației oficiale în Polonia a fost la compania Cmol-Frut Zaklad Produkcyjno-Uslugowy Stefan Wrzask din Voievodatul Podkarpackie, Polonia, care are ca și obiect de activitate refrigerarea fructelor și legumelor și prelucrarea acestora în alimente congelate.

Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș, împreună cu Ioan Mătieș, primarul comunei Mireșu Mare, au discutat cu domnul Piotr Kwaśniak, Director Adjunct al Departamentului de Promovare, Turism și Cooperare Economică, și cu gazdele poloneze din cadrul companiei despre modul în care se desfășoară activitatea companiei, despre practicile aplicate pentru dezvoltarea capacității de producție a centrului de legume-fructe, precum și despre procedura de prelucrare a materiei prime.

Acest schimb de bune practici a creat o viziune clară în ceea ce privește funcționarea, administrarea și organizarea centrului de legume-fructe care va fi construit în Mireșu Mare.

Președintele administrației județene, Ionel Bogdan, a vorbit despre importanța realizării unor centre de legume și fructe în Maramureș: ”Vom construi două astfel de centre de depozitare a legumelor și fructelor în Maramureș – unul la Mireșu Mare și unul în Maramureșul istoric. Ne dorim ca prin aceste centre să creăm spații de depozitare adecvate pentru păstrarea produselor pe care le obțin producătorii locali în fermele și gospodăriile proprii.

Astfel, venim în sprijinul producătorilor locali, care vor avea posibilitatea de a-și depozita legumele și fructele și de a le comercializa în condiții cât mai bune.”

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.