PREMIERĂ MONDIALĂ: O companie franceză a anunțat primul implant reușit al retinei artificiale ‘Iris II’

PREMIERĂ MONDIALĂ: O companie franceză a anunțat primul implant reușit al retinei artificiale ‘Iris II’

 Compania franceză Pixium Vision, care dezvoltă sisteme de refacere a vederii oculare, a anunțat miercuri succesul unei prime operații de implant la un pacient, cu noul său produs de implant epi-retinian ‘Iris II’, pe care speră să îl poată comercializa pe piața din Europa la jumătatea anului 2016, informează agenția France Presse.

Dotat cu 150 de electrozi, de trei ori mai mulți decât prototipul ‘Iris I’, pentru stimularea în mod artificial a retinei cu deficiențe și pentru restabilirea vederii formelor și a mișcărilor, ‘Iris II’ este destinat pacienților deveniți orbi din cauza retinitei pigmentare, o boala genetică degenerativă care afectează între 20.000 — 40.000 de oameni în Franța.
"Această premieră mondială, realizată la un pacient de 58 de ani, a avut loc cu succes", a declarat într-un comunicat prof. Michel Weber, șeful departamentului de oftalmologie a spitalului universitar din Nantes unde a avut loc implantul în luna ianuarie a acestui an.
"După ani în întuneric, pacientul a devenit activ. El a declarat că a perceput primele semnale luminoase" și va începe un program de adaptare, în acord cu protocolul clinic, pentru a învăța sa interpreteze aceste percepții, a declarat Weber.
După cei opt pacienți cu implant ‘Iris I’, noul model ‘Iris II’ va fi implantat unui număr de până la zece pacienți în mai multe centre specializate din Europa, în cadrul acestui studiu clinic, potrivit Pixium.
Compania franceză intenționează o lansare comercială în Europa a ‘Iris II’ până la jumătatea lui 2016, sub rezerva obținerii mărcii CE (de conformitate cu specificațiile UE privind siguranța și sănătatea consumatorului, dar și a mediului), pentru care a depus dosarul în decembrie 2015.
Această companie tânără, fondată în 2012 și cotată la bursă începând din iunie 2014, nu este singura angajată în cursa pentru realizarea ‘ochiului bionic’. Compania californiană ‘Second Sight’ comercializează deja în Europa și Statele Unite ale Americii un implant similar denumit ‘Argus II’. De asemenea, o companie germană numită ‘Retina Implant’ se află în această competiție, însă dispozitivul produs de aceasta nu este încă disponibil pe piață.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.