Pregătirile pentru Ziua Morților, celebrată în fiecare an pe 1 noiembrie sunt în toi

În primele zile ale lunii noiembrie, credincioșii din mai multe regiuni ale țării celebrează Luminația. În semn de prețuire și pomenire a membrilor familiilor, rudeniilor sau prietenilor trecuți în neființă, credincioșii aprind lumânări, iar mormintele sunt împodobite cu coroane și flori.

Pregătirile pentru Ziua Morților, celebrată în fiecare an pe 1 noiembrie sunt în toi. Cu săpăligi, mături, greble și saci menajeri, sighetenii pregătesc locurile de veci ale celor dragi pentru a fi curate de 1 noiembrie. Unii vin de mai multe ori pe an și se ocupă de întreținerea mormintelor, alții își aduc aminte sau își fac timp doar o dată pe an să vină la cimitir. Pe unele morminte s-au așezat deja coronițe de flori și se văd licăriri de lumânări.

”Am venit la mormântul părinților mei să aprind o lumânare. Vin de mai multe ori pe an, pentru că părinții noștri merită să venim să le aducem o floare și o lumânare. La mine e curat pentru că fac mereu, dar acum e curat la aproape toată lumea , văd că sunt și pubele peste tot”, spune o sighetencă.

Începând din acest an, adminsitrația Cimitirului Ortodox din Sighet a achiziționat containere de plastic de la societatea de salubrizare din Sighet, pubele care au fost repartizate prin tot cimtirul. Cei care se ocupă de administrarea cimitirului abia fac față să colecteze zilnic tot molozul rezultat în urma curățirii mormintelor. Zilnic se adună grămezi de deșeuri vegetale care, până la 1 noiembrie vor fi îndepărtate în colaborare cu cei de la societatea de salubrizare din Sighet.

În fiecare an, pe data de 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramureș celebrează „Luminația”, considerată a fi o sărbătoare a morților. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii vin să aprindă lumânări la mormintelor celor dragi.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.