PREFECTURA MARAMUREȘ: Programul acțiunii de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă

Prefectul Rudolf Stauder a condus, în calitate de președinte, ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care s-a desfășurat astăzi, 28 mai, a.c. în clădirea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al Județului Maramureș.

 Au fost abordate, pe ordinea de zi: Programul acțiunii de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă, a modului în care au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari, locațiile de amplasare a bazelor, respectiv subiecte diverse.

 Programul acțiunii de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari, se va desfășura în județul Maramureș, în perioada următoare, de către comisii mixte, stabilite prin ordin de prefect. Acestea vor fi alcătuite din reprezentanți ai instituțiilor publice (S.G.A. Maramureș, Instituția Prefectului-Județul Maramureș, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș și Garda Forestieră), care se vor deplasa împreună cu reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale pe raza localităților din județ.

 La finalul acțiunii de verificare, va fi întocmit, prin grija, directorului S.G.A. Maramureș, un raport care va fi aprobat de prefectul Rudolf Stauder, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și care va fi transmis la Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, până la data de 15 iulie 2024.

Despre situația prafului de steril, transportat de rafalele de vânt puternic de la iazul de decantare Bozânta, pe raza localităților Tăuții Măgherăuș, Bozânta, Baia Mare, Recea și Lăpușel, care afectează mediul, culturile, dar și sănătatea populației au fost prezentate detalii de către primarul orașului Tăuții Măgherăuș, Dumitru Marinescu.

Prefectul Rudolf Stauder a solicitat în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență întocmirea de adrese către societățile Conversmin S.A și Romaltyn Mining pentru luarea măsurilor de prevenire și de reducere a riscului de transport a prafului de steril, dar și de punere în siguranță a iazurilor de decantare de pe raza unităților administrativ teritoriale Tăuții Măgherăuș și Baia Sprie. De asemenea, vor fi întreprinse măsuri, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, de către Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Maramureș și Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș.

Prefectul Rudolf Stauder a declarat că va fi adoptată hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș de punere în siguranță, în regim de urgență, a iazurilor de decantare, hotărâre care va fi înaintată Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dar și ministerelor de resort.
 Locațiile bazelor de operaționalizare stabilite la nivelul județului au fost prezentate de către inspectorul șef al I.S.U. Maramureș, colonel Marian Pițiș.
 Prefectul Rudolf Stauder a cerut măsuri cu privire la nerespectarea legislației cu privire la toaletarea și tăierea arborilor, dar și informarea unităților administrativ-teritoriale despre procedura prevăzută de legislație pentru toaletarea și îndepărtarea copacilor care pun în pericol obiectivele culturale și religioase din județul nostru.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.