Cu ocazia acțiunii Ziua Instituției Prefectului și a evenimentului “Prefectura Maramureș – 100 de ani de la înființare”, a fost lansată cartea”Prefecții Maramureșului 1919 – 2019”, o carte tipărită sub egida Instituției Prefectului Maramureș și a Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Maramureș. La eveniment au participat foști prefecți și subprefecți ai județului Maramureș, consilierii județeni, reprezentanți ai structurilor de apărare, ordine publică și securitate națională, culte religioase, servicii publice deconcentrate, instituții de cultură, elevi, angajați ai instituției prefectului, dar și reprezentanți ai societății civile. După intonarea Imnului Național al României a fost păstrat un moment de reculegere în memoria prefecților și subprefecților trecuți în eternitate.
Celor trei elevi desemnați să ocupe funcțiile de ”prefect pentru o zi”, președinte al Consiliului Județean pentru o zi” și ”Inspector școlar general pentru o zi” le-au fost înmânate plachete, în semn de apreciere pentru implicarea în proiectul educațional ”Arta de a conduce”.
Despre semnificația zilei, lansarea volumului de carte și buna colaborare interinstituțională au vorbit prefectul Vasile Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean Ioan Doru Dăncuș și primarul Cătălin Cherecheș.
Volumul ”Prefecții Maramureșului 1919 – 2019”prezintă istoricul Prefecturii maramureșene, mandatele prefecților și subprefecților, o biografie a acestora, dar și aspecte și evenimente din activitatea desfășurată pe perioada mandatului.
Despre rolul și atribuțiile care revin prin lege prefectului, respectiv despre activitățile desfășurate în această funcție de demnitate publică, respectiv de înalt funcționar public, dar și despre angajații instituției au luat cuvântul ex-prefecții Anton Pop, Gheorghe Mihai Bârlea, Ioan Buda, Viorel Deghid, Gyongyike Bondi, Anton Rohian și Sebastian Mihai Lupuț, dar și ex-subprefecții Gheorghe Achim și Constantin Boloș.
Lasa un raspuns