Poziția MAE în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană

Ministerul Afacerilor Externe al României a luat notă cu preocupare de cele câteva incidente înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

MAE român apreciază că, în actualul context, este necesară abordarea cu reţinere şi prudenţă a situaţiei, clarificarea neîntârziată a circumstanţelor acesteia, precum şi evitarea angajării în orice eventuale provocări. Din această perspectivă, MAE exprimă sprijinul deplin pentru apelul la calm şi responsabilitate al preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, precum şi pentru eforturile autorităţilor de la Chişinău de a gestiona aceste evoluţii în mod responsabil, transparent şi echilibrat.

Încercările de escaladare artificială, nejustificată a tensiunilor nu contribuie la menţinerea unui climat predictibil şi stabil şi nu sunt în interesul locuitorilor de pe cele două maluri ale Nistrului, mai ales în actualul context regional de securitate.

Pe un plan mai larg, MAE reafirmă susţinerea pentru soluţionarea politică a problemei transnistrene cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, şi fără afectarea orientării sale pro europene.

Sursa: comunicat MAE

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.