Povestea lui Moș Nicolae, cel care aduce daruri copiilor cuminți în ghetuțe

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie să aibă ghetuțele sau cizmulițele lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc în schimb o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau nu.

Moş Nicolae sau Sân’ Nicoară a rămas în istorie drept ocrotitorul copiilor, sărbătorit an de an, pe 6 decembrie, în toată lumea. Micuții, încă se întreabă cine este de fapt acest Moș Nicolae care le aduce darui din tolba sa. În timpul vieţii sale acesta a fost episcop al Cetăţii Mira din regiunea Lichia, Asia Mică.

Cine este moșul cel darnic?

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae, este a celor trei surori, fetele unui nobil sărac, care nu se puteau mărita. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, care ajunsese deja prelat, a lăsat noaptea la uşa casei nobilului un săculeţ cu aur şi povestea s-a repetat şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de-a doua fată. Când a venit vremea măritişului pentru cea de-a treia, nobilul a stat de pază ca să afle cine este binefăcătorul fetelor. Se spune că Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului cu aur prin hornul casei drept într-o şosetă agăţată la uscat pe şemineu. Tatăl fetelor l-a văzut pe Nicolae şi nu a putut ţine secretul, iar de atunci oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae.

Cunoscut pentru darurile anonime pe care le făcea celor săraci, în Evul Mediu şi măicuţele sau călugării aşezau la uşă pe furiş daruri pentru săraci, în noaptea de Sfântul Nicolae. Cei trei săculeţi de aur dăruiţi fetelor au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub formă a trei bile de aur şi a apărut şi obiceiul agăţării şosetelor de şemineu pentru a fi umplute cu daruri.

O altă legendă spune că după călătoria pe care a făcut-o în Ţară Sfântă pe urmele lui Iisus, Nicolae s-a întors în acasă, în Lichia, pe mare. În timpul călătoriei, o furtună teribilă a scufundat corabia şi o mulţime de marinari s-au înecat. Dintre toţi a scăpat doar Nicolae. S-a rugat lui Dumnezeu, ruga lui a fost ascultată şi toţi cei înecaţi au înviat şi de atunci Sfântul Nicolae a devenit patronul marinarilor şi al călătorilor pe ape. În Olanda se păstrează cu sfințenie o tradiție veche de sute ani: toţi marinarii vin pe uscat la slujba din noaptea de 5 spre 6 decembrie.Integral pe exz.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.