Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cei doi stâlpi ai bisericii creştine

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, cei doi stâlpi ai bisericii creştine
Biserica Ortodoxă îi cinsteşte în mod special pe Apostolii Petru şi Pavel, rânduind o perioadă de post specială, care începe luni, imediat după Duminica Tuturor Sfinţilor, până la data lor de prăznuire, 29 iunie, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.
Postul Sfinţilor Apostoli sau Postul Sîmpetrului, cum este cunoscut în popor, precedă sărbătoarea comună a celor doi sfinţi, din 29 iunie.Postul Sfinţilor Apostoli este unul dintre cele patru posturi de peste an, iar durata sa este în funcţie de duminica tuturor sfinţilor
Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, Postul Sîmpetrului are o durată variabilă, în funcţie de data variabilă a Paştilor. Postul începe lunea, după Duminica Tuturor Sfinţilor şi ţine până în ziua de 29 iunie. De regulă, cuvântul sec, din sintagma "lăsatul secului", este înţeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinţii Părinţi, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea împătimită.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.