Luni, 24 februarie, în Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmatiei a avut loc o conferință de presă susținută, în sistem integrat, de către chestorul de poliție Coman Florin – seful ITPF Sighetu Marmației împreuna cu comisarul șef de poliție Simona Chioran – director al Centrului Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Maramureș, cu comisarul șef de poliție Daniel Cătană – seful IPJ Maramureș, colonel Dan Pop- adjunctul IJJ MM, lt. col. Bizău Florin – prim adjunct ISU MM și domnul Dan Benga, șeful Serviciului Public Salvamont Maramureș.
La împlinirea a trei ani de la izbucnirea conflictului armat dintre Ucraina si Federația Rusă chestor de poliție Coman Florin, șeful ITPF Sighetu Marmației a făcut câteva precizări legate de modul în care s-au organizat și o parte dintre activitățile desfășurate și măsurile luate în concordanță cu evoluția situației operative.
Din datele statistice prezentate, se poate constata astfel o creștere semnificativa a numărului cetățenilor ucraineni depistați de polițiștii de frontieră la frontiera verde, în 2024 față de anul 2023 (așa cum am precizat 13.000 cetățeni ucraineni reținuți în 2024 față de 3.868 in 2023, adică vorbim de creștere de 3 ori).
De la începutul conflictului în Ucraina, mai exact din data de 24 februarie 2022 și până în prezent, la frontiera de nord a României au fost depistați pe raza județelor Maramureș, Satu Mare și Suceava peste 21.000 cetățeni ucraineni (mai exact 21.123) cu vârste între 18 și 60 de ani, care au declarat polițiștilor de frontieră că au fugit din Ucraina din cauza războiului. Din păcate, mulți dintre ei își pun viața în pericol, încercând să traverseze frontiera înot prin apa râului Tisa sau prin Munții Maramureșului. Cea mai periculoasă zonă din Munții Maramureșului este Vârful Pop Ivan care are o altitudine de 1.937 de metri, în care terenul este greu accesibil, cu stânci, prăpăstii, râpe, văi cu cascade înalte, deci un teren greu de parcurs, mai ales pentru cineva care nu este echipat corespunzător.
Mai mult decât atât, în această perioadă, pe munte stratul de zăpadă măsoară chiar și 2 metri, iar condițiile meteo sunt extreme, cu vânt puternic și temperaturi foarte scăzute, mai ales pe timpul nopții.
”Polițiștii de frontieră cunosc foarte bine terenul, știu fiecare versant, fiecare vale, fiecare prăpastie – informații care ajută la deplasarea grupelor operative în teren, iar împreună cu lucrătorii de la Salvamont Maramureș, care dau dovadă, de fiecare dată de devotamentul și competență, am reușit să salvăm anul trecut 150 de cetățeni ucraineni.
Acționăm în sistem integrat, fiecare structură având competența specifică meseriei, avem o reacție rapidă în teren, iar pregătirea fizică, implicarea și cooperarea lucrătorilor din aceste grupe operative duc, în final, la reușita misiunii.
De când a început conflictul în Ucraina și până în prezent, am avut parte de mai multe situații tragice în care 28 cetățeni ucraineni au fost descoperiți decedați, 16 pe malul românesc al râului Tisa și 12 în Munții Maramureșului. Avem însă și peste 200 de acțiuni (71 în 2024) de căutare și salvare a cetățenilor ucraineni în Munții Maramureșului, în care alături de Salvamont Maramureș am reușit să salvăm peste 250 de cetățeni ucraineni rătăciți în zona de frontieră alpină”, a declarat chestor de poliție Coman Florin, șeful ITPF Sighetu Marmației.
Obiectivul principal pentru anul 2025, este acela ca ITPF Sighetu Marmației împreună cu celelalte structuri din sistemul integrat de supraveghere a frontierei, cu sprijinul și coordonarea eșaloanelor de la nivelul IGPF și ministerului, să asigure securizarea frontierei de nord, frontieră externă a UE, și să facă față cu succes tuturor provocărilor care ar putea să apară. ”Avem dotarea necesară, personal pregătit și multă experiență acumulată iar toată activitatea noastra se desfășoară în interesul statului și al cetățenilor”, a adăgat chestor de poliție Coman Florin.
Lasa un raspuns