Polei şi vizibilitate redusă de ceaţă în zona localităţilor Târgu Lăpuş şi Fereşti!

Polei şi vizibilitate redusă de ceaţă în zona localităţilor Târgu Lăpuş şi Fereşti!

Atenţie şoferi!Ceaţă este prezentă, în această dimineaţă, şi pe sectoarele de drumuri judeţene din zona localităţilor Târgu Lăpuş şi Fereşti. Vizibilitatea este redusă sub 100 de metri. Tot pe aceste drumuri judeţene temperaturile scăzute au favorizat formarea poleiului.

Angajaţii societăţii judeţene de drumuri şi poduri au acţionat cu 29 utilaje şi 255 tone de material antiderapant pentru combaterea poleiului. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor auto să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările în cazul derapării autovehicului. La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj.Reducerea vitezei se va face cu ajutorul franei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor.Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteţi în trafic şi simţiţi că  nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi şi aşteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie materiale antiderapante.
    Factori de risc pe drumurile cu polei îl reprezintă: scăderea aderenţei şi creşterea semnificativă a spaţiului de frânare; se diminuează stabilitatea transversală şi longitudinală a autovehiculului; există posibilitatea intrării în derapaj în orice moment, atât la frânare cât şi la accelerare; imposibilitatea controlului direcţiei în cazul apăsării simultane a pedalei de ambreiaj şi frână; intrarea în derapaj la orice bruscare a volanului; virajele sunt greu de controlat; pietonii se deplaseaza greoi, existând pericolul să alunece şi să cadî în faţa autovehiculelor; plecări dificile de pe loc sau uneori chiar imposibilitatea plecării de pe loc. Conducerea pe polei este deosebit de riscantă şi necesită îndemânare în manevrarea autovehiculului. Pe polei conducătorul auto trebuie să folosească rar pedala de frână.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.