POEZIE CROMATICĂ: Tabără de pictură în culorile toamnei

POEZIE CROMATICĂ: Tabără de pictură în culorile toamnei

 În tabăra de pictură de la Limpedea, Baia Sprie, artiștii se împrietenesc prin culoare, iar amicițiile se fac… după nuanțe. Este o tabără importantă, spun participanții, care încearcă, an de an, să promoveze Maramureșul prin artă și culoare. 

Lidia Cozma a fost unul dintre participanții acestei tabere de pictură, o tabără de toamnă care a provocat-o să valorifice peisajul maramureșean. 
”Era o tabără foarte constructivă pentru fiecare, fiind o emulație între noi. Deși săptămâna a fost rece și a plouat, acest lucru nu a avut nicio importanță pentru un pictor. În tabăra de la Limpedea aveam condiții să lucrăm într-un salon mare, cu lumină, dar eu am preferat să lucrez afară, Mă simt mai liberă, nu sunt constrânsă de deranjul pe care îl fac. Într-un fel, pictura este o meserie murdară. Poluează aerul, poluează tot, apoi mai intervin discuțiile din jur care te bruiază. În fine, fiecare are atmosfera necesară pentru pictură și și-o caută, poate o și găsește. În această tabără, ne-am găsit-o perfect”, a mărturisit pictorița Lidia Cozma. 
Tabăra de pictură de la Limpedea, Baia Sprie, a ajuns anul acesta la a V-a ediție și prin prezența unor artiști plastici din Republica Moldova, acțiunea culturală a căpătat specific internațional. 
„Este pentru mine o satisfacție deosebită când vezi asemenea minunate lucrări care exprimă frumoasele peisaje din județul Maramureș, care oricât le-ar picta artiștii, tot mai rămân frumuseți care încă nu sunt exploatate. Și dacă au fost redate înainte de artiști, totuși mai este încă un dram de culoare un dram de frumusețe în aceste opere de artă și părerea mea e că opera de artă este un izvor nesecat de idei și de frumuseți care redau cel mai bine frumusețile acestor locuri”, a spus organizatorul taberei, Daniel Pop. 
O parte din lucrările realizate în această tabără au fost expuse și la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu”. 
”A fost o toamnă nespus de frumoasă la Limpedea și ca atare, niște decupaje de acolo au fost transferate și la noi și am simțit și noi mai ales culorile toamnei dar și gustul toamnei, aici pe simezele de la Salonul Artelor din Biblioteca Județeană. Se dovedește, în continuare, că spațiul băisprian este un spațiu magic, atrăgător, chemător, minunat, iar acești oameni sunt atât de sensibili precum sunt într-un organism uman terminațiile nervoase ale simțurilor noastre, acești oameni acolo, așezați și găzduiți de domnul Daniel Pop, au găsit probabil cu ușurință, probabil cu o oarecare dificultate, acele elemente din natură care așezate apoi pe pânză, să dea mărturie pentru veșnicie cu privire la un frumos pe lângă care adesea trecem insensibili dar care merită eternizat, perenizat”, a remarcat directorul Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu”, Teodor Ardelean. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.