Ploi torentiale si vijelii asteptate în judetul Maramures

Ploi torentiale si vijelii asteptate în judetul Maramures

Institutia Prefectului a primit  de la Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta si Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologica care vizeaza pentru judetul Maramures ploi torentiale si vijelii. Aceste fenomene meteorologice vor fi asociate cu descarcari electrice si caderi de grindina. Avertizarea este valabila în intervalul 19 iunie, ora 10.00- 20 iunie, ora 03.00. În adresa se mentioneaza ca, în aceasta perioada, instabilitatea atmosferica se va accentua treptat si vor fi semnalate averse, intensificari ale vântului care vor lua aspect de vijelie, descarcari electrice si izolat grindina.  Cantitatile de apa vor depasi, local 15-20 l/mp si punctiform 50 l/mp.
Prefectul Sandu Pocol, în calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si pregatirea echipelor de interventie. De asemenea, au fosta avertizati si membrii grupurilor de suport tehnic din cadrul CJSU Maramures.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta recomanda  cetatenilor sa îsi închida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii.  La deplasarea în afara locuintelor, populatia este necesar sa evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în constructie, copacilor, stâlpilor,panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vânt si care le pot pune viata în pericol.  O atentie deosebita trebuie acordata si sarpantelor de pe blocurile de
locuinte, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic si pot pune în pericol viata persoanelor care trec sau se afla prin acele zone.
Proprietarii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile sub copacii izolati sau în apropierea unor arbori care se pot fi prabusiti de rafalele de vânt  si produce daune acestora. Aceeasi sugestie este de a nu lasa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate, precum si a imobilelor aflate în constructie sau care sunt dezafectate si care se pot prabusi pe autovehicule. În cazul afectarii de vântul puternic al unor stâlpi de la retele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetatenii sunt îndemnati sa nu atinga acesti stâlpi sau firele
cazute la pamânt. Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor probleme generate de intensificarile de vânt sau de precipitatiile sub forma de aversa. Suntem în perioada de weekend, iar  turistii care se aventureaza pe trasee montane li se indica sa îsi anunte prezenta în zona jandarmilor montani si salvamontistilor si sa renunte la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi pusi în situatia de a fi expusi unor pericole care sa le puna în primejdie viata. Nu se recomanda camparea corturilor în apropierea podurilor, podetelor sau a unor vai din zonele de deal si de munte.
Precipitatiile de ploaie, cu caracter torential pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai, antrenând material lemnos, deseuri sau aluviuni care pot contribui la colmatarea podurilor sau podetelor. În acest context, este de evitat lasarea autovehiculelor pe podetele aferente, din fata gospodariilor si anexelor proprii. Echipe de interventie sunt pregatite sa remedieze eventualele deficiente care pot aparea în retelele de furnizare a energiei electrice, apa si canalizare, gaz si telefonie.
Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures si de angajatii din dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.