Planul de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale caniculei și secetei pe teritoriul județului Maramureș

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit vineri, 21 iulie  în ședință extraordinară și a aprobat Hotărârea nr. 9/2023, privind completarea și intensificarea acțiunilor menționate pentru perioada caniculară în Planul de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale caniculei și secetei pe teritoriul județului Maramureș, a declarat președintele C.J.S.U. Maramureș, prefectul Rudolf Stauder.

Hotărârea C.J.S.U. Maramureș prevede următoarele:

 Permiterea persoanelor în vârstă și a celor vulnerabile să călătorească cu mijloacele de transport în comun către centre comerciale sau alte locații cu acces public (farmacii, supermarket-uri, hypermarket-uri, etc.) în care pot să staționeze o perioadă de timp pentru a se răcori, acolo unde există aparate de aer condiționat.

 Intensificarea controalelor executate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă la angajatorii din județul Maramureș cu scopul verificării respectării condițiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute de normele generale de protecție a muncii.

 Verificarea modului de îndeplinire a măsurilor stabilite la nivelul autorităților publice locale și a comitetelor locale pentru situații de urgență și adoptarea unor măsuri pentru asigurarea implementării măsurilor generale de prevenire a apariției unor situații de urgență precum și pentru limitarea efectelor acestora, necesare a fi aplicate în perioadele caniculare, potrivit Planului de măsuri pentru diminuarea potențialelor efecte negative ale caniculei și secetei pe teritoriul județului Maramureș, nr. 5534 din 15.06.2023.

 Stabilirea de către autoritățile publice locale și comitetele locale pentru situații de urgență a unor măsuri proprii pentru identificarea surselor suplimentare de apă în vederea asigurării alimentării cu apă ca urmare a captării din surse de suprafață sau subterane a apei a localităților și a sectoarelor industriale sau agricole, respectiv pentru realizarea în mod eficient a transportului de apă menajeră pentru populație în vederea utilizării în gospodării potrivit prevederilor Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 7 din 27.06.2023.

 Comitetele locale pentru situații de urgență vor transmite Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești al județului Maramureș”, până la data de 24.07.2023, locurile de amplasare a punctelor de distribuție a apei potabile îmbuteliate și a surselor de apă potabilă din sistemele autorizate de alimentare cu apă, respectiv lista cu persoane cu dizabilități sau vulnerabile care se află în evidență și sunt monitorizate de către asistenții sociali de la nivelul autorității publice locale, care va cuprinde nume, prenume, patologie, adresă de reședință și persoană de contact.

Autoritățile publice locale vor disemina către populație și operatorii economici măsurile de prevenire a efectelor periculoase pentru sănătatea populației în perioada caniculară, a mai adăugat prefectul Rudolf Stauder, președintele C.J.S.U. Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.