Pistol cu cremene din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea este exponatul lunii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie

Exponatul lunii la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș este un pistol cu cremene din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Exponatul  a fost găsit întâmplător în localitatea Scărișoara Nouă din Județul Satu Mare și donat de Poliția Județului Maramureș. Face parte din colecția de arme a Secției de Istorie din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

Pistolul are în componență primul tip de mecanism și anume este un pistol cu cremene provenind dintr-un atelier central european, probabil din Italia, fapt evidențiat printr-o inscripție prescurtată pe paltina mecanismului: „G = BANO”.

Metodele de făurire sunt: forjare, batere, gravare, sculptură. Componentele sunt: oțel, fier, lemn. Țeava pistolului este tronco-octogonală la culată, rotunjită spre gură și excizată în partea superioară cu motive vegetale. În interior țeava este lisă. Este fixată de uluc printr-un șurub transversal. Mecanismul de aprindere cu cremene este de tip francez complet. Placa de pe contraplatină lipsește, se văd șuruburile care strâng platina. Mecanismul de declanșare este complet, iar garda din fier aurit este decorată cu motive vegetale. Garda se prelungește cu o talpă de fixare pe mâner. Mânerul și ulucul sunt din lemn. Mânerul se termină într-un bulb din același material cu al gărzii, decorat cu motive vegetale”, a spus Adrian Ciurcaș, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.