Pesticide în alimente

Pesticide în alimente
Oamenii de ştiinţă avertizează că pesticidele ne pun în pericol sănătatea, deoarece aceste substanţe chimice pot duce la apariţia problemelor respiratorii şi a diferitelor tipuri de cancer. Pentru că unele dintre alimente mai mult intoxica organismul decât să îl hrănească, specialiştii în nutriţie au realizat o lista cu produse care trebuie să fie de origine ecologică. 
Căpşunile , cunoscute pentru proprietăţile lor antioxidante, au cel mai crescut conţinut de pesticide dintre toate fructele. Studiile de laborator au demonstrat că pe un singur fruct s-au descoperit până la 53 pesticide diferite care atacau în primul rând ficatul şi rinichii. "Substanţele chimice descoperite pe căpşuni nu dispar de pe suprafaţa fructelor prin spălare. În plus, pesticidele au pătruns în interiorul fructelor, astfel că şi conţinutul acestora este contaminat", spune dr. Marion Nestlé, profesor de nutriţie şi sănătate publică de la Universitatea din New York.  
Ardeiul gras este legumă cea mai "nesănătoasă", datorită conţinutului de 63 de tipuri de pesticide pe o singură bucată. Salată, varză, spaA¬nacul conţin până la 43 de substanţe toxice. Experţii susţin că expunerea la anumite tipuri de pesticide, identificate cel mai adesea în conţinutul produselor agricole, măreşte riscul de boli ale tiroidei, cel puţin în cazul femeilor. De asemenea, tulA¬burarile ce pot apărea în urmă consumului de pesticide constau în modificări ale ADN-ului, intoxicarea organismului cu o serie întreagă de subA¬stante, toxicitate hepatica şi modificarea formulei sangvine. Astfel, se recomanda cumpărarea acestor alimente de la producătorii eco autorizaţi, deoarece aceştia nu folosesc substanţe chimice dăunătoare organismului  
Carnea de vită este o sursă bogată de proteine de înaltă calitate. Condiţiile de creştere a animalelor influenţează în mod negativ calitatea cărnii. Specialiştii menţionează că animalele crescute în ferme ecologice au carnea cu mai multă fibră şi săracă în grăsimi. "Studiile de specialitate au evidenţiat o strânsă legătură între carnea de vită şi cancerul de sân. Condiţiile în care au fost crescute animalele sunt extrem de importante pentru sănătate", indică prof. dr. Samuel Epstein de la Universitatea din Illinois. 
Laptele este bogat în vitamine, minerale şi proteine. Nutriţioniştii susţin că acesta este alimentul perfect din punct de vedere nutriţional, deoarece asigură organismului toate substanţele nutritive estentiale. Spre deosebire de laptele provenit de la animale care nu sunt crescute în condiţii bio, cel organic este bogat în acizii graşi esenţiali Omega 3 şi vitamină E. Beneficiile laptelui bio pot fi explicate prin modul în care sunt hrănite animalele. Acestea au o dietă naturală într-o măsură mai mare, fiind hrănite cu iarbă proaspătă sau furaje. Ecologiştii spun că producerea laptelui organic este benefică şi pentru mediu, nu doar pentru sănătatea omului. Pentru a fi certificate pentru producţia de lapte organic, animalele trebuie să fie hrănite cu cel puţin 80 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.