Peste 80% din angajaţii din sănătate lucrează în condiţii periculoase

Peste 80% din angajaţii din sănătate lucrează în condiţii periculoase

Majoritatea angajaţilor din sistemul sanitar (respectiv 81,9%) consideră că îşi desfăşoară activitatea în condiţii de lucru periculoase şi foarte periculoase, mulţi dintre aceşti salariaţi având tendinţa de emigrare, potrivit unui studiu.Aproximativ 60% dintre respondenţii studiului realizat de Federaţia "Solidaritatea" sunt nevoiţi să-şi cumpere echipamentul individual de lucru, doar pentru 30% acesta fiind asigurat în exclusivitate de către unitate. Această situaţie intervine ca factor de frustrare şi insatisfacţie faţă de locul actual de muncă pentru angajaţii din sistem.
Echipamentul individual de protecţie este deficitar pentru 65,6% dintre subiecţi, în 16,1% cazuri acesta lipsind în totalitate. Fără îndoială, lipsa echipamentului de protecţie reprezintă un factor de risc destul de important pentru starea de sănătate a angajaţilor din sistem, afectând în aceeaşi măsură şi siguranţa acestora la locul de muncă.
Absenţa echipamentului de protecţie sau existenţa lui neîndestulătoare, la care se adaugă alte deficienţe ale sistemului, conduc la situaţia în care 83,7% dintre subiecţi consideră că riscul de îmbolnăvire la locul de muncă este ridicat şi foarte ridicat.
În ceea ce priveşte cauzele insatisfacţiei la locul de muncă pe primul loc se situează condiţiile grele de lucru (35,6%), urmate de lipsa timpului pentru familie şi propria persoană (30,8%) şi lucrul în timpul sărbătorilor legale (26,9%).
Influenţa câtorva dintre factori este mai mare, printre subiecţi aflându-se şi din cei care nu lucrează în ture, în timpul sărbătorilor legale. Se remarcă faptul că 57% dintre respondenţi nu consideră serviciul monoton, fapt care este coerent cu un grad ridicat de satisfacţie faţă de propria profesie.
Mediafax

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.