Peste 7.500 de sesizări privind copii dispăruţi în decurs de un an

Din anul 1983, ziua de 25 mai este dedicată copiilor dispăruţi, iar la nivel mondial sunt organizate acţiuni care au scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la problematica copiilor declaraţi dispăruţi în întreaga lume.

În perioada 30 aprilie 2021 – 20 aprilie 2022, la nivelul Poliţiei Române au fost înregistrate 7.577 de sesizări privind dispariţiile de copii. Dintre aceste sesizări, 259 se refereau la copii cu vârste până la 10 ani, 2.003 la copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani si 5.315 la minori mai mari de 14 ani, potrivit datelor obţinute de la Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie.

Numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruţi, deoarece acelaşi copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut.

Cauzele care duc la dispariţia copiilor sunt: lipsa de supraveghere şi a comunicării dintre părinţi şi copii, abandonul şcolar şi teama faţă de reacţia părinţilor cu privire la rezultate negative acumulate la şcoală, situaţia economică precară, influenţa nefastă a anturajului, conflictele cu părinţii.

În cele mai multe dintre cazuri (aproximativ 90%), copiii pleacă în mod voluntar de acasă. În general, copiii sunt găsiţi în primele 24-48 de ore de la dispariţie, însă şansele de a fi găsiţi scad odată cu trecerea timpului. De aceea, este important ca sesizarea să fie făcută cât mai rapid şi orice informaţie legată de o dispariţie să fie transmisă în timp util.

Războiul din Ucraina a determinat o creştere a dispariţiilor la nivel mondial, contextul conflictual i-a pus pe copii în situaţii de risc, au avut loc răpiri, au fost luaţi prizonieri de război, au existat răpiri parentale, dar şi cazuri în care copiii au fugit de acasă. Pe fondul provocat de criza refugiaţilor din Ucraina, au fost raportate cazuri de trafic de persoane.

Mai mult decât atât, au existat situaţii în care copiii s-au pierdut de părinţi şi s-au rătăcit. Numărul copiilor dispăruţi poate fi semnificativ mai mare, monitorizarea lor fiind îngreunată de faptul că familiile tranzitează mai multe ţări.

Reţeaua de linii de asistenţă telefonică pentru copii dispăruţi este operată de organizaţii naţionale din 32 de ţări din Europa. Linia telefonică europeană a copiilor dispăruţi, 116 000, oferă asistenţă gratuită, imediată, pentru salvarea vieţii atunci când copiii dispar. Copiii şi familiile care apelează acest număr beneficiază gratuit de asistenţă emoţională, psihologică, socială, legală şi administrativă 24/7. Se oferă, de asemenea, un punct central de contact şi coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere.

Sursa: Organizația Salvați Copiii România

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.