Peste 100 de percheziții în mai multe județe, printre care și Maramureș

În această dimineață, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – IGPR, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 București, au făcut 103 percheziții domiciliare, în municipiul București și 36 de județe, într-un dosar de nerespectare a regimului armelor şi al muniţiilor și contrabandă calificată.

Acțiunea vizează creșterea gradului de siguranță și scoaterea din circuitul ilegal a unor arme de foc care ar fi fost introduse pe teritoriul României, prin intermediul unor firme de curierat rapid.

În perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria, care, prin intermediul unui site web, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, fără a respecta condițiile de procurare, prevăzute de Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor.

Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar din depozitul situat pe teritoriul Ungariei ar fi fost livrate armele și munițiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat, care introduc bunurile în țară fără a declara acest fapt autorităților vamale și fără a îndeplini condițiile solicitate de legislația națională în acest domeniu.

După introducerea pe teritoriul României a armelor și a munițiilor, livrarea către cumpărătorul final s-ar fi realizat prin interpunerea altor firme de curierat rapid. În activități sunt angrenați peste 300 de polițiști specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminaliști și luptători de intervenție și acțiuni speciale.

În județul Maramureș au avut loc două percheziții domiciliare, în localitățile Săliștea de Sus și Satu Nou de Jos. Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au ridicat două arme cu aer comprimat supuse autorizării, deținute fără drept, trei arme de tip airsoft, o armă neletală scurtă, două arbalete, un arc și 211 pachete cu țigări de diferite mărci unele netimbrate și unele cu timbru de proveniență Belarus. Acțiunile au avut loc cu sprijinul Serviciului Criminalistic și al luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.