Pesta porcină confirmată și la Rozavlea

La o gospodărie din localitatea Rozavlea s-a depistat un nou caz de pestă porcină la un porc dintr-o gospodărie, după cel depistat în localitatea Săbișa.Autoritățile spun că este  vorba despre un focar primar, ca în cazul de la Săbișa. Suspiciunea a fost declanșată vineri, luni fiind primită și confirmarea. Între timp s-au luat toate măsurile care se impun pentru a preveni răspândirea bolii.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară după confirmarea cazului de pestă porcină din localitatea Rozavlea, dintr-o exploatație non-profesională. Până la confirmarea probelor de laborator transmise la București, exploatația a fost plasată sub supraveghere sanitară și a fost efectuată ancheta epidemiologică. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat în după amiaza zilei de ieri prezența virusului pestei porcine africană la porcul domestic. Pentru reducerea riscului de răspândire a bolii s-a procedat la sacrificarea și ecarisarea alternativă prin îngopare a șapte suine (două din gospodărie și alte cinci dintr-o exploatație de contact), cu respectarea normelor prevăzute de către legislația în vigoare.

”Având în vedere evoluția pe teritoriul județului Maramureș a două focare de pestă porcină africană   la porcul domestic, respectiv localitatea Săbișa și localitatea Rozavlea,  vreau să fac câteva precizări care privesc modul în care în perioada imediat următoare,  animalele din specia receptivă, respectiv porcul,  vor putea să facă practic mișcarea sau nu vor putea să facă mișcarea în perioada de cel puțin 40 de zile cât este prohibit”, spune Vasile Pop, director executiv adjunct DSVSA Maramureș.

În localitatea Rozavlea, respectiv în localitatea Șieu, timp de 40 de zile este interzisă intrarea și ieșirea animalelor din specia suină. 

”Asta înseamnă că în raza de trei kilometri care cuprind localitățile Rozavlea și Șieu,  porcii vor putea să fie sacrificați în perioada imediat următoare, dar nu vor putea să facă obiectul mișcării. De asemenea în localitățile Ruscova, Leordina , Strâmtura, Slătioara,  Poienile Izei, Botiza,  Ieud, Bogdan Vodă, Dragomirești,  Bocicoiel și Vișeu de Jos, localități care se situează în zona de supraveghere, deci în zona de șapte kilometri, care împreună cu cei trei kilometri de zonă de protecție formează cei zece kilometri, porcii vor putea să fie sacrificați pentru consumul propriu, dar nu vor putea să fie comercializați fără acordul autorității sanitar veterinare”, spune Vasile Pop.

În ședința Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane. La Rozavlea s-a efectuat dezinfecția preliminară a adăposturilor, respectiv cea intermediară, dar și catagrafierea zoneiDe asemenea, s-a efectuat dezinfecţia platformei  de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate. S-au întocmit documentele pentru despăgubirea proprietarului. Personalul DSVSA și medicii veterinari au discutat cu cetățenii și le-au explicat să nu intre în panică pentru că sunt aplicate doar măsurile de biosecuritate și că nu se va proceda la sacrificarea suinelor din gospodării.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.