Video|Pestă porcină africană confirmată la un mistreț pe un fond de vânătoare din Maramureș

Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a reunit în ședință extraordinară pentru aplicarea măsurilor specifice și a planului pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți, în zonele afectate și neafectate, urmare a confirmării bolii la un porc mistreț găsit mort în fondul de vânătoare  Slătioara.

Directorul executiv al DSVSA Maramureș, Dănuț Crișan, a precizat că un cetățean a găsit un porc mistreț mort, iar după recoltarea și analiza probelor de la laboratorul DSVSA Maramureș rezultatul a fost pozitiv. De asemenea, și Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la mistreț.

”A fost aprobat planul de măsuri, respectiv stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km, care include localitățile Slătioara, Strâmtura, Glod, Poienile Izei, Botiza, Văleni, Bârsana respectiv zona tampon, pe o suprafață de 5 km, ce include localitățile Budești, Petrova, Rozavlea, Șieu, Nănești, Sârbi, Leordina, Hoteni, Breb, Sat Șugatag, Oncești, Coștiui. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”, a declarat Vasile Moldovan,  președintele CLCB.

Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd: inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice prin păduri; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș, iar reprezentanții desemnați împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecție. Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureș sau medicii veterinari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor. Vor fi luate măsurile de biosecuritate specifice pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.