Video|Pestă porcină africană confirmată într-o localitate bistrițeană la limita cu județul Maramureș

Pestă porcină africană lângă Maramureș. În localitatea Romuli, județul Bistrița-Năsăud, a fost găsit, la limita cu județul Maramureș, pe un fond de vânătoare, un mistreț mort. După analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la mistreț. 

Prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, a anunțat că a fost aprobat un plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț în Maramureș și Bistrița Năsăud.

”S-a aprobat planul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț în județele Bistrița-Năsăud și Maramureș. De asemenea s-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km, ce include unitățile administrativ-teritoriale Dragomirești, Săliștea de Sus, Săcel din județul nostru, respectiv a zonei tampon, pe o suprafață de 5 km, include unitățile administrativ-teritoriale Groșii Țibleșului, Lăpuș, Cupșeni, Suciu de Sus din județul nostru. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”, a declarat Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș.

Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd inventarierea porcilor domestici din zona infectată, împiedicarea circulației animalelor domestice în păduri, intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor să se facă numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA.  Cetățenii care găsesc mistreți morți în pădure sunt rugați să anunțe autoritățile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.