Percheziții într-un dosar de înșelăciune și spălare de bani. Șapte persoane urmărite internațional au fost reținute

În 19 mai, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Macrocriminalității Economico – Financiare, sprijiniți de polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca și serviciile de combatere a criminalității organizate Bistrița-Năsăud, Maramureș și Sălaj, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală au efectuat 8 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane din județele Bistrița-Năsăud și Maramureș, fiind vizați membrii unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și spălare de bani. 7 persoane, urmărite internațional, au fost reținute.

Activitățile au fost desfășurate în baza unui Ordin European de Anchetă și ca urmare a colaborării dintre DIICOT – Structura Centrală, Serviciul Cooperare, Reprezentare și Asistență Judiciară, cu autoritățile judiciare din Italia.

Simultan, pe teritoriul Italiei, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare și pe teritoriul Germaniei au fost făcute 2 percheziții domiciliare, urmate de audieri de persoane, privind activitatea aceluiași grup infracțional.

În fapt, autorităţile judiciare din Italia vizează o activitate infracțională desfășurată de 59 de persoane de cetățenie română, care, folosind acelaşi mod de operare, ar fi profitat de localnicii dintr-un oraș din Italia, săvârșind înşelăciuni, furturi și tâlhării. Ulterior, banii obţinuţi ar fi fost transferaţi în România.

La perchezițiile efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite și ridicate, în vederea cercetărilor, mai multe telefoane mobile și înscrisuri cu valoare probatorie.

În cadrul acțiunilor, polițiștii serviciilor de investigații criminale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița-Năsăud și Maramureș au pus în aplicare 7 mandate de aducere, fiind depistați un bărbat de 38 de ani și șase femei, cu vârste cuprinse între 22 si 62 de ani pe numele cărora autoritățile din Italia au emis mandate europene de arestare.

Schimbul de informații între autoritățile din statele participante, respectiv Italia, Germania, Regatul Țărilor de Jos și România, a fost asigurat de EUROPOL.

La acțiunea din România au participat reprezentanți ai Europol și Carabinieri Italia, iar un polițist al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a fost prezent în centrul de comandă al operațiunii din Italia.

La activități au participat și luptători din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din Bistrița-Năsăud și Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.