OPINIE: Pentru familiile mixte româno-maghiare nu ar trebui să fie un semn de întrebare în ce limbă să studieze copilul

Editorial/Opinie

Începând cu 30 mai au început înscrierile la grădinițe pentru anul școlar 2022-2023.

În opinia mea, pentru familiile mixte româno-maghiare nu ar trebui să fie un semn de întrebare în ce limbă să studieze copilul, ar fi evident să aleagă învățământul în limba maghiară pentru că este în avantajul copilului.

Mai mult de atât, peste ani, copiii ar putea mulțumi părinților că i-au oferit posibilitatea aceasta sau i-ar putea reproșa că din cauza necunoașterii suficiente a limbii maghiare nu se pot alătura acelor grupuri de copii, care se bucură de numeroasele activități organizate. Astfel, poate ajung oameni maturi frustrați, că deși cunosc puțin limba maghiară, nu e suficient încât să participe la viața culturală și socială a comunității maghiare, (care în Baia Mare de exemplu, este una de invidiat). Sau un alt beneficiu ar fi că în relațiile de muncă sau de afaceri ar avea de câștigat cunoscând limba maghiară.

Învățarea a două limbi produce un surplus intelectual și de cunoștințe, ceea ce face copilul mai competitiv, atât în viața de zi cu zi cât și mai târziu pe piața muncii.

Participanții la învățământul pentru minorități beneficiază de sprijin financiar prin diverse scheme de sprijin din partea guvernului maghiar, de exemplu, sprijin pentru programul de după-amiază.

Datorită numărului mai mic de elevi în clase, se acordă mai mult timp și spațiu pentru dezvoltarea individuală și personală a copiilor.

Să înveți în două limbi, înseamnă să cunoști două culturi. În familiile mixte, copilul va avea șansa să cunoască la fel de bine limba ambilor părinți. Și nu în ultimul rând, copilul va avea o abordare mai flexibilă, mai modernă și mai deschisă a vivieții.

Pentru cei interesați iată distribuția grupelor cu predare în limba maghiară :

– Németh László (Podul Viilor nr.19) : aici există și grupa Waldorf

– Step by Step (Victor Babeș nr.2)

– Grădinița cu program prelungit nr. 30 (Str. Iza nr. 7) : aici există și grupă cu program scurt.

– Otilia Cazimir (Str. Banatului nr.3A).

Editorial de Pongracz Panni

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.