Patronii spirituali ai Jandarmeriei Române, Arhanghelii Mihail şi Gavriil

Ziua patronilor spirituali ai Jandarmeriei Române, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, zi cu semnificaţie deosebită, a fost sărbătorită azi, la sediul unității și la capela cu hramul Sfinţii Arhangheli din incinta Jandarmeriei Maramureş, printr-o serie de activităţi evocatoare şi ceremonii religioase. Cu acest prilej, Inspectorul şef, domnul Lt.col. Florișteanu Petru Marcel, în numele comenzii unităţii şi a întregului efectiv, a transmis un mesaj referitor la marcarea acestui moment:

 ,, Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică drept sărbătoare a îngerilor în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. În folclorul religios românesc, se spune că Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.  Jandarmeria Română are deviza Lege și ordine, acesta fiind motivul principal care a stat la baza alegerii Sfinților, după anul 1940, drept ocrotitorii spirtuali ai instituției. Arhanghelul Mihail este considerat de Biserica Ortodoxă drept apărătorul legii, iar Arhanghelul Gavriil, apărătorul dreptății și al ordinii. Aceşti conducători ai oştilor cereşti sunt simboluri ale luptei împotriva răului.

     Pornind de la deviza Jandarmeriei Române „Lex et ordo”, găsim evidente similitudini ale trăsăturilor Arhanghelilor. Mihail este „legea” – apărând-o cu sabia focului, simbol al mâniei divine, iar Gavriil este „ordinea” – firescul, bunătatea, pacea, rezumată la simbolul crinului.

      Astfel, întreaga activitate a jandarmului se desfăşoară pe aceste coordonate: asprimea – când este nevoie de a pedepsi pe cei ce încalcă legea şi libertatea semenului şi bunătate – atunci când îndrumă şi apără cetăţenii şi bunurile lor.

      Fiind o instituție cu responsabilitate în asigurarea, restabilirea, menținerea ordinii publice și a siguranței naționale, Jandarmeria Română contribuie și la promovarea iubirii față de patrie și popor, la păstrarea valorilor noastre spirituale și materiale. Avem convingerea că Jandarmeria Română se va afla totdeauna în slujba patriei și în folosul cetățenilor, apărând legea dreptății și demnitatea persoanei.

     Azi, în aceasta zi specială pentru noi, cerem Domnului nostru Iisus Hristos, pentru rugăciunile Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române, să dăruiască tuturor jandarmilor români mult ajutor în activitatea împlinită spre binele societății noastre.

   În mod deosebit, felicităm pe toți cei care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil sau derivate ale acestora, dorindu-le ani mulți, cu pace și bucurie, cu sănătate și fericire! ”

IJJ Maramureș

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.