Patriarhul Daniel: Inima cultului ortodox este sărbătoarea Sfintelor Paşti

Patriarhul Daniel: Inima cultului ortodox este sărbătoarea Sfintelor Paşti
Inima cultului ortodox este sărbătoarea Sfintelor Paşti, a afirmat, duminică, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, la slujba de Înviere de la Catedrala patriarhală, unde după ce a rostit salutul pascal "Hristos a înviat!" a oferit Lumină clerului şi credincioşilor prezenţi în număr mare pe Dealul Mitropoliei în ciuda unei ploi persistente.
Lumina Sfântă a fost adusă sâmbătă seara de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu un avion special, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", de delegaţia Patriarhiei Române condusă de Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Varsanufie Prahoveanul. 
"Sărbătoarea Sfintelor Paşti, sau sărbătoarea Învierii Domnului şi Mântuitorului Nostru Iisus Hristos este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii şi ea este în mod deosebit prăznuită cu multă bucurie şi multă Lumină în Biserica Ortodoxă, astfel încât am putea spune că inima cultului ortodox este sărbătoarea Sfintelor Paşti", a spus Preafericitul Părinte Patriarh. 
Întâistătătorul BOR a explicat că Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos este vestea cea bună, unică, în sensul că ea este temelia vieţii creştine. "De aceea, Sfântul Apostol Pavel scria corintenilor în prima sa epistolă zicând: Dacă Hristos n-a înviat zadarnică este propovăduirea noastră şi zadarnică este şi credinţa voastră. Deci, creştinul este cel care mărturiseşte în primul rând că Hristos a Înviat şi aşteaptă cu speranţă învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie, după cum mărturisim în simbolul credinţei", a subliniat Patriarhul Daniel. 
Înaltul ierarh ortodox a desluşit apoi semnificaţia slujbei din această noapte – Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, săvârşită după încheierea Utreniei, apreciind-o ca "profundă şi bogată în cântări şi gesturi simbolice şi liturgice". 
Duminică, în ziua Sfintelor Paşti, se va săvârşi Vecernia din Luminata zi a Paştilor, cunoscută în popor şi cu numele de "A doua Înviere", vecernie în cadrul căreia se va citi Evanghelia în 12 limbi. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.