Parcul Minelor-Dealul Minei, proiect pentru promovarea, valorificarea și conservarea patrimoniului generat de activitățile miniere

Consiliul Județean Maramureș în parteneriat cu Asociația Mineritului Maramureșean  demarează un proiect unic de promovare și valorificare a patrimoniului minier, în parteneriat cu Asociația Mineritului Maramureșean.

Valorificarea patrimoniului istoric rezultat din activitățile miniere desfășurate de-a lungul timpului în zona Lacul Albastru, Dealul Minei din Baia Sprie, este unul dintre obiectivele importante ale Consiliului Județean Maramureș, având în vedere tradiţia și istoria pe care județul nostru o are în extragerea şi prelucrarea minereurilor de metale prețioase.

”În acest sens, ne-am alăturat Asociației Mineritului Maramureșean pentru a realiza în comun proiectul “Parcul Minelor-Dealul Minei”, care prevede promovarea, valorificarea și conservarea patrimoniului generat de activitățile miniere din zona Lacul Albastru, Dealul Minei.

Prin realizarea acestui proiect ne propunem să contribuim la crearea unor circuite tematice cu caracter geo-minier pe Dealul Minei, prin organizarea unor acţiuni de amenajare şi marcare a traseului şi a unor galerii de mină, amplasarea în teren a unor panouri informative şi indicatoare, construcţia de balustrade şi podeţe, redactarea şi tipărirea materialelor de promovare, muncă de documentare, acţiuni de întreţinere, mentenanţă şi reparaţii. Durata de implementare a proiectului este de trei ani.

 Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Maramureș și Primăria Baia Sprie.

Lacul Albastru din Baia Sprie este unicat în Europa prin prisma felului în care s-a format și, mai ales, datorită proprietății de a-și schimba culoarea apei în funcție de anotimp, iar odată realizat acest parc tematic în zona Lacului va aduce plus valoare turismului local și național.

De asemenea, sâmbătă, 28 mai, este celebrată Ziua Lacului Albastru 2022 prin organizarea unor activități în aer liber, potrivite pentru toate tipurile de vârstă, activități prin care este promovat acest loc unic, plin de frumusețe, – a declarat Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.