Pap Zsolt István: Ziua internațională a prieteniei

Ziua internațională a prieteniei este marcată, anual, la data de 30 iulie. A fost adoptată de ONU la 27 aprilie 2011. Scopul acestei zile este de a transmite mesajul că prietenia între popoare, ţări, culturi şi indivizi poate inspira eforturile de pace şi poate construi punţi de legătură între comunităţi. Conceptul de prietenie este extins astfel dincolo de relaţiile individuale. ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi din perspectiva culturii şi obiceiurilor locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.

Pe parcursul multor sute de ani, Transilvania a fost un adevărat creuzet social, unde diferite etnii au convieţuit, şi chiar foarte bine, ţinând seama de diferenţele enorme de tradiţii, religie și norme de viaţă ale celor trei naţionalităţi istorice: români, maghiari şi saşi, la care s-au adăugat și alte etnii.
Transilvania a rezistat aproape o mie de ani deoarece ardelenii au clădit-o, piatră cu piatră, o identitate a acceptării interetnice şi interconfesionale, bazată pe respect față de valorile celorlalte etnii sau confesiuni, în pofida intereselor uneia sau alteia dintre autorităţile alogene.
Astfel Transilvania rămâne singurul loc din Europa unde civilizaţia vestică şi cea răsăriteană s-au suprapus.
Singurul drum palpabil în viitor este reconcilierea și prietenia ce ne leagă destinele comune.” L. B.
Aşadar, la mulți ani! Isten áldjon! Alles Gute !” – transmite Pap Zsolt István, viceprimar UDMR Baia Mare.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.