Pagubele provocate de inundații în Maramureș

Precipitațiile abundente căzute în județul Maramureș au provocat pagube în Săliștea de Sus, Vișeu de Jos, Ulmeni, Satulung și Dragomirești. Torenții formați pe versanți au transportat aluviuni care au colmatat si blocat secțiuni de scurgere pe cursuri de apă. Șuvoaiele de apă formate pe cursurile unor văi și pâraie s-au revărsat și au produs stricăciuni.

Au fost afectate de inundații 46 gospodării, cinci subsoluri, 23 de anexe gospodărești, 4,3 km de drum județean, două poduri, 22 podețe, 32,2 km de străzi și ulițe, 19 km de drumuri agricole, 35 hectare de teren arabil, 6,2 hectare de pășuni și fânețe, o rețea de alimentare cu apă pe o distanță de 100 de metri, 1,5 km de drum forestier, un stâlp amplasat din rețeaua de energie electrică, iar o priză de apă blocată cu bolovani și material aluvionar. De asemenea, au fost colmatate șase fântâni. În Vișeu de Jos viitura a distrus un pod. Aproximativ 50 de gospodării, respectiv 60 de persoane din zona afectată de viitură au acces pe o punte pietonală amplasată în zonă.

”Nu avem victime sau persoane rănite, urmare a inundațiilor produse pe raza județului nostru. Am solicitat de la primirea avertizărilor hidrometeorologice președinților comitetelor locale pentru situații de urgență să fie pregătiți să intervină eficient în sprijinul populației cu personal și mijloace tehnice, conform legislației în domeniul managementului situațiilor de urgență, pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Toți consumatorii din județ sunt alimentați cu energie electrică”, a declarat prefectulVasile Moldovan, cae este totodată și președintele CJSU Maramureș.

Pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție Bogdan Vodă, comitetele locale pentru situații de urgență din localitățile Vișeu de Jos, Ulmeni, Satulung, Săliștea de Sus au acționat cu personal și utilaje, buldoexcavatoare, excavatoare, autospeciale și motopompe pentru evacuarea apei din subsolurile și curțile gospodăriilor, îndepărtarea materialului aluvionar adus de viituri pe drumul județean DJ 108E, drumuri comunale, străzi, ulițe. S-a intervenit pentru decolmatarea prizei de apă și refacerea podului distrus de revărsarea apelor în Vișeu de Jos.

Situația evoluției hidrometeorologice în județ este monitorizată.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.