ONU avertizează: 25% din suprafaţa pământului este foarte degradată

ONU avertizează: 25% din suprafaţa pământului este foarte degradată
Organizaţia Naţiunilor Unite a realizat prima evaluare făcută vreodată la nivel mondial a stării resurselor terestre ale planetei, arătând într-un raport publicat luni că un sfert din suprafaţa Pământului este extrem de degradat şi a avertizat că tendinţa trebuie inversată dacă se doreşte să mai existe hrană pentru populaţia lumii în creştere, informează Associated Press.
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură /FAO/ estimează că agricultorii vor trebui să producă cu 70% mai multă hrană până în 2050 pentru a satisface nevoile de hrană ale populaţiei care se prevede să ajungă la 9 miliarde de locuitori. Acest lucru înseamnă cu 1 miliard de tone mai mult grâu, orez şi alte cereale şi cu 200 milioane de tone mai multă carne de vită şi alte animale. 

În situaţia actuală însă, majoritatea terenului disponibil este deja cultivat, în condiţii care-i scad productivitatea şi prin intermediul unor practici care conduc la eroziunea solului şi la irosirea apei. 

Raportul a fost dat publicităţii luni, la Durban, în Africa de Sud, unde delegaţi din întreaga lume se întâlnesc pentru o conferinţă ONU de două săptămâni privind schimbările climatice, care vizează găsirea unei soluţii la impasul cu privire la modul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi altor poluanţi. 

Conform raportului, 25% din suprafaţa Pământului este în prezent ‘foarte degradată’ din cauza eroziunii solului, a degradării apei şi pierderii biodiversităţii. În acelaşi timp, suprafaţa Pământului este ‘moderat degradată’ în proporţie de 8%, stabil sau uşor degradată – de 36% , iar în cazul a 10% se constată o ‘îmbunătăţire’. 

Restul Pământului este fie gol, fie acoperit de ape. 

Totodată sunt oferite câteva exemple de zone cu risc: Europa de Vest, unde agricultura foarte intensivă a condus la poluarea solului şi a stratului acvifer, rezultând o pierdere a biodiversităţii. În zonele muntoase din Himalaya, Anzi, Platoul Etiopian şi sudul Africii, la eroziunea solului a contribuit o creştere a intensităţii inundaţiilor. În sistemele de alimentaţie bazate pe orez din sud-estul şi estul Asiei, terenul a fost abandonat în parte din cauza pierderii valorii culturale a acesteia. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.