OMS: Studiile privind virusul H5N1 vor rămâne deocamdată secrete

OMS: Studiile privind virusul H5N1 vor rămâne deocamdată secrete
Două studii în urma cărora cercetătorii au creat mutaţii ale virusului gripei aviare H5N1 capabile să genereze o pandemie vor fi date publicităţii, în cele din urmă, dar doar după ce responsabili din domeniul biosecurităţii vor face o evaluare a riscurilor, a indicat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, citată de Reuter.
La reuniunea la nivel înalt la care au participat la Geneva experţi în virusul gripei şi reponsabili ai SUA din sfera securităţii s-a ajuns la un acord de principiu ca aceste studii să fie făcute publice numai după o analiză profundă a riscurilor, a afirmat un purtător de cuvânt al OMS. 
OMS a organizat reuniunea de joi şi vineri pentru a pune capăt diferendului dintre cercetătorii implicaţi în studiul virusului mutant şi Comitetul consultativ ştiinţific naţional pentru biosecuritate /NSABB/, care dorea o cenzurare a studiilor. 
Experţii în biosecuritate se tem că formele mutante ale H5N1 obţinute independent de echipele de cercetare din Olanda şi din SUA ar putea ‘evada’ sau ajunge pe mâini greşite şi folosite pentru a genera o pandemie mai gravă decât cea de gripă spaniolă din 1918-1919, despre care se consideră că a ucis aproape 40 de milioane de oameni. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.